Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa confirmă, într-un comunicat de presă, problemele legate de potabilitatea apei la Răcari.
”Probele de apa recoltate in datele de 30-31.03. 2015 si 1 si 2.04 2015 sunt neconforme la parametrul clor rezidual liber in mai puncte de recoltare de pe raza localitatii Racari, motiv pentru care suspicionam fie ca sursa contine o concentratie mare de substante de origine naturala care consuma clorul, fie procesul de dezinfectie prin clorinare nu este efectuat corespunzator”, se arată în comunicatul DSP Dâmboviţa.
În document se face referire şi la faptul că ”patru blocuri de locuinte au subsolurile inundate cu ape fecaloid-menajere datorita defectiunilor instalatiilor sanitare si nevidanjarii fosei septice, in situatia in care statia de epurare nu a functionat niciodata”.
În continuare Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa nu comunică nimic pe acest subiect.
Referitor la situatia aparuta in localitatea Racari, cu privire la neconformitatile identificate in ultimele zile la calitatea apei potabile furnizata consumatorilor orasului, facem urmatoarele precizari:
Sistemul public de alimentare cu apa potabila Racari este autorizat sanitar, ASF nr.2507/2012, in acest moment in procedura de reavizare.Se respecta ritmul monitorizarii de control si audit in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare in vigoare.
Probele de apa recoltate in datele de 30-31.03. 2015 si 1 si 2.04 2015 sunt neconforme la parametrul clor rezidual liber in mai puncte de recoltare de pe raza localitatii Racari, motiv pentru care suspicionam fie ca sursa contine o concentratie mare de substante de origine naturala care consuma clorul, fie procesul de dezinfectie prin clorinare nu este efectuat corespunzator.
In zona exista o situatie speciala in sensul ca patru blocuri de locuinte au subsolurile inundate cu ape fecaloid-menajere datorita defectiunilor instalatiilor sanitare si nevidanjarii fosei septice, in situatia in care statia de epurare nu a functionat niciodata. Din subsoluri apele uzate se deverseaza in rigolele stradale si pe domeniul public constituind un risc foarte mare pentru sanatatea publica.
Deoarece conductele de apa traverseaza aceste subsoluri, Compania de Apa Targoviste-Dambovita, a decis intreruperea apei pentru evitarea oricarui risc pentru consumatori, masura cu care institutia noastra a fost de acord.
Directia de Sanatate Publica Dambovita a solicitat convocarea Comitetului pentru Situatii de Urgenta pentru analizarea acestei situatii, fiind vorba despre 80 de familii, majoritatea cu probleme sociale.
Masurile impuse de Directia de Sanatate Publica sunt:
-vidanjare fosei septice, a subsolurilor si repararea instalatiilor sanitare defecte de catre locatari
-salubrizarea domeniului public inundat cu ape fecaloid-menajere de catre autoritatea publica locala
-asigurarea de surse de apa alternative pentru locatarii celor 4 blocuri unde furnizarea apei a fost sistata.
-revaluarea procedurii de clorinare astfel incat dezinfectia apei sa fie eficienta si sa previna orice risc de contaminare a apei si sa respecte valorile impuse de legislatia sanitara in vigoare.
-intensificarea ritmului de monitorizare a calitatii apei astfel incat sa fie identificata in timp util orice modificare aparuta la parametrii de potabilitate.
Cu ocazia celor 3 controale efectuate de inspectorii sanitari la fata locului, au fost recoltate si probe de apa de la iesire statie , de la consumatorii din zona blocurilor si din alte zone ale orasului.
Dupa analizarea rezultatelor probelor de apa, vom concluziona cauzele aparitiei neconformitatii la parametrul chimic “clor rezidual liber”.
In cazul in care autoritatea publica locala si Compania de Apa, nu vor respecta recomandarile si termenele impuse de Directia de Sanatate Publica Dambovita, se va lua masura sanctionarii contraventionale .
Cu ocazia controalelor am informat populatia din zona:
– in legatura cu riscul pentru sanatate creat prin neintretinerea functionalitatii instalatiilor sanitare si deversarea necontrolata a apelor uzate.
– sa consume apa fiarta si racita
– sa se adreseze personalului medical la primele semne de boala digestiva.
Mentionam ca intreruperea furnizarii apei s-a facut numai pentru zona blocurilor, unde s-au asigurat ca si surse alternative de alimentare cu apa trei cismele stradale.
Directia de Sanatate Publica Dambovita, va supraveghea epidemiologic zona prin reteaua de medicina de familie.
Comunicat DSP Dâmboviţa