Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa a retras autorizaţia sanitară de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă din comuna Aninoasa, după ce probele de apă prelevate au fost neconforme, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa, remis vineri.
”Urmarea incidentului creat de consumul de apă poluată, distribuită în sistem centralizat în comuna Aninoasa şi ţinând cont de faptul că din cele 10 probe de apă prelevate în data de 26.03.2014, două sunt neconforme în ceea ce priveşte parametrii microbiologici prevăzuţi de Legea 458/2002, astăzi, 28.03.2014, DSP Dâmboviţa a emis decizia de retragere a autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru obliectivul ‘Instalaţie de alimentare cu apă potabilă’ din comuna Aninoasa”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.
În document se mai spune că se menţine restricţia utilizării apei în scop potabil, iar apa din reţea, la acest moment considerată apă brută, va putea fi utilizată doar la grupurile sanitare.
DSP Dâmboviţa mai informează că, în total, din cauza consumului de apă neconformă din Aninoasa, de la începutul incidentului cu apa nepotabilă, 126 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean Târgovişte, 16 dintre acestea necesitând internare.
În urmă cu câteva zile Compania de Apă Dâmboviţa a oprit furnizarea apei în Târgovişte, Aninoasa şi alte localităţi învecinate pentru a efectua mai multe lucrări de reparaţii. Din cauza subdepresurizării sistemului şi a faptului că o conductă de apă din Aninoasa era din fier, era foarte veche şi probabil s-a fisurat, apa a fost contaminată.
La nivelul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa s-au constituit două comisii de anchetă a incidentului de la Aninoasa. Directorul companiei de apă, Dorin Staicu, a demisionat, vineri, din funcţie.
Consiliul Local Târgovişte, acţionarul majoritar al Companiei de Apă, a decis, vineri, demararea procedurilor pentru demiterea întregului Consiliu de Administraţie al companiei de apă.