DNA: Ioan Folescu, fostul director Electrica, cercetat pentru luare de mită
Fostul director Electrica, dâmboviţeanul Ioan Folescu, a fost pus sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, se arată într-un comunicat al DNA, remis miercuri.
Folescu este acuzat că a luat mită şase milioane de lei pentru atribuirea unor contracte.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 martie 2017, față de inculpatul
-FOLESCU IOAN, fost director general al S.C. Electrica S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunii luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2013, inculpatul Folescu Ioan, în calitate de persoană cu funcție de conducere în cadrul S.C. Electrica S.A., a pretins şi primit de la o persoană un comision ce varia între 30% şi 50 % (în total 6.811.328 lei) din cuantumul a cinci contracte de consultanță încheiate între S.C. Electrica S.A. și societatea acesteia din urmă.
Banii respectivi au fost pretinși și primiți în legătură cu atribuirea şi, ulterior, derularea, în condiţii avantajoase, a contractelor respective.
Mecanismul de remitere a banilor a fost unul complex, fiind implicate mai multe societăți pe care persoana prestatoare a serviciilor le controla. Ulterior, prin intermediari, sumele de bani erau remise cash inculpatului Folescu Ioan.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Folescu Ioan trebuie să respecte următoarele obligații:
- a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
- b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
- c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
- d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului,
- e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului Folescu Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.