Site icon stiriDB

Directoare Şcoala Coresi Târgovişte, despre părinţii copilului acuzat de agresiune: Neagă comportamentul copilului, mie îmi zic „javră ordinară” (video)

Directoarea Şcolii Coresi din Târgovişte, Gogeanu Georgeta, a declarat, la momentul când părinţii elevilor din acea şcoală au protestat în faţa unităţii de învăţământ din cauza unui elev de 9 ani care agresa copiii din şcoală, că părinţii elevului neagă comportamentul agresiv al acestuia.

Mai mult, directoarea afirmă că părinţii, în loc de bună ziua, îi ziceau „javră ordinară” şi că proliferau „ameninţări şi blesteme” la adresa cadrelor didactice.

„Din nefericire, părinţii (copilului, n.r.) manifestă o reticenţă extraordinară, neagă orice act de comportament al copilului. Ba, dimpotrivă, sunt foarte agresivi din punct de vedere verbal. Ce să vă spun, modalitatea de adresare, verbal, faţă de director, în loc de bună ziua este javră ordinară”, a spus directoarea Şcolii Coresi din Târgovişte, Gogeanu Georgeta, la protestul ce a avut loc în fața școlii, la sfârșitul lunii februarie, 2023.

Aceasta spunea că tot personalul şcolii era în alertă zi de zi.

„Aşa cum mă ştiţi dumneavoastră, ştiţi că de cele mai multe ori sunt 12 ore pe zi în şcoală şi că atenţia mea constantă a fost către şcoală, către progresul ei, către a oferi cât mai multe activităţi şi proiecte copiilor. Şi pentru siguranţa lor fac tot ce pot, nu numai eu, ci întreg personalul şcolii, zi de zi suntem în alertă toţi colegii mei. Există înregistrări video, pentru că şcoala este dotată cu acest sistem antiefracţie „, le-a transmis directoarea şcolii părinţilor îngrijoraţi.

A fost întrebată de ce nu au acces la acele înregistrări, să le vadă toată lumea, directoarea a răspuns că legea nu permite.

„Legea nu permite aşa ceva datorită protecţiei datelor cu caracter personal, în schimb aceste imagini video pot ajunge la organele de cercetare şi acolo se pot observa foarte bine faptele şi se poate observa că niciunul dintre cadrele didactice, din personalul şcolii şi nici eu nu am agresat acest copil”, a precizat Gogeanu Georgeta.

Directoarea şcolii a fost întrebată şi dacă părinţii copilului au văzut aceste înregistrări.

„O singură dată, pe vremea când mama, chiar dacă profera ameninţări şi blesteme la adresa noastră, încă mai venea la şcoală, una dintre colegele mele a văzut-o vorbind cu mine şi a întrebat-o dacă este mama copilului şi i-a spus că toată ora a deranjat procesul de învăţământ la altă clasă, pentru că iese din timpul orelor”, le-a răspuns directoarea Şcolii Coresi Târgovişte.

Învăţătoarele se consideră, de asemenea, victime şi susţin că au fost lovite de copilul agresiv.

„Noi suntem victimele, şi copii dumneavoastră şi noi, profesorii, am fost loviţi. Această problemă o discutăm constant. Aseară am avut din nou consiliu de administraţie la care invitasem şi părinţii copilului. Am primit în schimb o adresă de la dumnealor în care au contestat nota la purtare şi în care ne-au comunicat că nu vor participa şi nu vor mai răspunde niciuneia dintre solicitările şcolii”, le-a mai spus directoarea Şcolii Coresi părinţilor care protestau în faţa unităţii de învăţământ, la sfârşitul lunii februarie.

Directoarea a declarat că este egal preocupată de siguranţa tuturor elevilor, referindu-se şi la copilul care este acuzat de agresiune că „nu este în regulă, pentru că de multe ori a ameninţat că se aruncă, sare, chiar suntem într-o situaţie specială”.

Directoarea Şcolii Coresi, Gogeanu Georgeta, le-a explicat părinţilor ce măsuri a luat şcoala.

„Ca părinţi vă înţeleg îngrijorarea pe care o aveţi, o avem şi noi în fiecare zi. În calitate de director am responsabilitatea de a oferi educaţie tuturor. Situaţia cu care ne confruntăm este una unică, chiar şi în cariera mea didactică, care nu este chiar scurtă. Ce am făcut noi în cadrul instituţiei de învăţământ, deşi din afară pare că nu am făcut multe, o să vă spun, ceea ce legea ne permite şi toate măsurile educative pe care noi le cunoaştem şi le aplicăm. Am făcut, aşa cum era firesc, întâlniri cu părinţii copilului, atâta vreme cât aceştia au venit. Din luna noiembrie comunicarea a fost întreruptă şi s-a făcut, în general, această comunicare în scris. Am organizat activităţi de consiliere individuală a copilului. Avem în şcoală consilier şcolar, nu-l confundaţi cu psihologul, vă rog frumos, are cu totul alte atribuţii. La nivelul claselor am organizat activităţi de consiliere de grup, nenumărate activităţi în colaborare cu Poliţia. Am desfăşurat multe activităţi pe tema prevenirii violenţei în mediul şcolar cu ajutorul organelor de Poliţie şi altor organizaţii care au această grijă pentru protecţia copiilor în mediul şcolar şi pentru prevenirea violenţei şi lupta antibullying. Am desfăşurat numeroase campanii, la nivelul şcolii, de consiliere a copiilor, prin care să îi învăţăm să fie nonviolenţi. Am făcut tot ce s-a putut, am luat toate măsurile pe care legea le permite. La nivelul lui de vârstă tot ce se poate aplica ca sancţiune este observaţia, mustrarea scrisă însoţită de scăderea notei la purtare„, aspus directoarea şcolii.

Aceasta a adăugat că a făcut adrese către instituţiile abilitate.

„Am făcut nenumărate adrese către toate instituţiile abilitate pe această problemă: către inspectoratul şcolar, către Centrul județean de resurse educaţionale, către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), către Direcţia de Asistenţă Socială, către IPJ – Biroul Siguranţă Şcolară. Practic am colaborat cu toate aceste instituţii. Nu numai că am trimis adrese acestor instituţii, am fost personal şi am discutat cu reprezentanţii acestor instituţii”, a mai spus directoarea Şcolii Coresi.

Într-o declarație pentru Știrile ProTV, citată de edupedu.ro, Eugenia Șetreanu, director general al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Dâmbovița, spune că după ce specialiștii CJRAE au evaluat copilul, concluzia a fost că este un elev normal.

„Nu este un copil agresiv. În săptămâna aceasta, toți colegii care au lucrat cu el au spus că este un copil cu care se poate desfășura”, a declarat Șetreanu.

Şi DGASPC Dâmboviţa a făcut unele precizări într-un comunicat de presă.

„Conform prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, în baza sesizărilor primite, cazul copilului a fost evaluat de specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, la domiciliu, în prezența reprezentantului legal, constatându-se faptul că minorul nu se afla într-o situație de abuz, neglijare sau exploatare alături de părinți, astfel încât nu s-a impus instituirea unei măsuri de protecție specială. Specialiștii instituției au constatat că minorul respectă regulile din familie și participă la activități extrașcoalre, dar având în vedere sesizările privind comportamentul copilului din mediul școlar, au recomandat consilierea psihologică a acestuia. Părinții au fost invitați la sediul instituției pentru includerea copilului într-un program de consiliere psihologică, însă au transmis olograf faptul că vor apela la serviciile unui psiholog privat”, au transmis, pe 21 februarie 2023, DGASPC Dâmboviţa.

Copilul în cauză a fost transferat iniţial de la Şcoala Alexandru Brătescu Voineşti Târgovişte la Şcoala Coresi din Târgovişte, iar acum la şcoala din Valea Voievozilor. În ultimele zile el a fost singur în şcoala din Valea Voievozilor, ceilalţi copii nu au mai venit la ore de frica lui.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte a anunţat, într-un comunicat de presă, că în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, s-au înregistrat mai multe dosare penale având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere, portul sau folosirea fără drept de obiecte priculoase, de către un minor de 9 ani de la Şcoala Coresi Târgovişte, persoane vătămate fiind mai mulţi elevi, dar şi personal didactic. S-a dispus clasarea dosarului, fiind vorba de un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani şi nu răspunde penal.

În prezent, la IPJ Dâmboviţa sunt depuse şi alte plângeri ce îl acuză pe copil de acelaşi tip de infracţiuni şi se efectuează cercetări.

Până la această dată, 11 martie 2023, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița nu a remis niciun comunicat de presă și nu a susținut nicio conferință de presă pe acest subiect.