Site icon stiriDB

Direcţia Silvică Dâmboviţa: Ploile din acest an, benefice pentru plantaţii şi producţia de seminţe de brad şi larice

Ploile din acest an au fost benefice pentru plantaţii şi pentru producerea de seminţe de brad, larice şi tei, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda.

”De la începutul anului, din punct de vedere climatologic, a fost o perioadă excelentă, umiditatea a fost chiar în excedent pentru plantaţii, atât în perioada de împădurire, cât şi perioada următoare. Regimul hidric a asigurat necesarul de apă în sol. Un singur impediment a fost, pentru lucrările de exploatări forestiere, excesul de umiditate ne-a ţinut pe loc, dar din luna mai am început să recuperăm”, a precizat Preda.

Pe raza Ocolului Silvic Târgovişte este un plantaj de brad, tei şi larice pe o suprafaţă de 10 hectare, înfiinţat în 1982.

”La seminţe, dacă anul trecut a fost un îngheţ târziu şi la foarte multe specii forestiere fructificaţia a fost afectată. Lângă Târgovişte avem un plantaj foarte bun la cele trei specii: tei, brad şi larice, fructificaţia anul trecut a fost zero, iar anul acesta este destul de bună, noi ne bazăm să avem recolte serioase la toamnă în a recolta seminţele pentru cele trei specii. Plantaj nu există la toate direcţiile silvice din ţară, nu ştiu dacă există mai mult de cinci-şase plantaje pe zone geografice, în zona de sud Târgovişte a fost aleasă, aceste plantaje au fost înfiinţate înainte de anii ’90”, a mai spus directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda.

Acesta a precizat că dacă producţia de seminţe va fi bună, după asigurarea necesarului intern, o parte ar putea merge şi la export.

”Un an bun înseamnă 6-7 tone de sămânţă de brad şi 2-3 tone de sămânţă de larice, noi suntem mulţumiţi. Asigurăm necesarul pe piaţa internă, la direcţiile silvice, realizarea pepinierelor, acum trei ani chiar am şi exportat în Anglia, unde preţurile au fost extraordinare”, a mai spus Preda.