Site icon stiriDB

Delegaţie din Raionul Ialoveni (Moldova) în Dâmboviţa; s-a semnat contractul de construcţie a unei grădiniţe, mai multe localităţi se vor înfrăţi

vizita ialoveni

Mai multe localităţi din judeţul Dâmboviţa se vor înfrăţi cu localităţi din Raionul Ialoveni, Republica Moldova, iar Consiliul Judeţean Dâmboviţa va asigura finanţarea construirii unei grădiniţe în Raionul Ialoveni şi va face o donare de carte.

O delegaţie din Raionul Ialoveni, condusă de preşedintele raionului – Dimitri Anatolie, se află în Dâmboviţa în perioada 10-13 martie. Cele două regiuni sunt înfrăţite de anul trecut.

Delegația Raionului Ialoveni este alcătuită din: Anatolie Dimitriu – președintele Raionului Ialoveni, Sergiu Armașu – primarul orașului Ialoveni, Petru Costin – directorul Muzeului Raional Ialoveni, Pavel Codreanu – primarul comunei Ruseștii Noi, Ion Crețu – primarul Comunei Răzeni, Petru Frunză – primarul satului Puhoi, Sergiu Candu – primarul satului Văsieni, Tudor Grigoriță – consilier în satul Costești.

Toate aceste localităţi care sunt reprezentate de membri ai delegaţiei se vor înfrăţi cu unele din Dâmboviţa. Conform CJ Dâmboviţa, şi-au exprimat intenţia de a se înfrăţi municipiul Moreni, comunele Şotânga, Băleni, Braniştea, Potlogi şi Ciocăneşti.

Vineri a fost semnat contractul de finanţare privind construirea unei grădiniţe în Raionul Ialoveni, Republica Moldova. Consilierii judeţeni din Dâmboviţa au aprobat finanţarea într-o şedinţă din luna februarie. Valoarea totală a acestui proiect, cu termen de finalizare noiembrie 2017, este, conform devizului de lucrări, de 1,2 milioane de lei (275.723 euro). Contribuţia Raionului Ialoveni este de 363.780 lei (80.153 euro), iar a CJ Dâmboviţa 887.613 lei (195.570 euro).

”Ne bucurăm că sunteți oaspeții noștri în județul Dâmbovița. Este foarte important ca românii de o parte și de alta a Prutului să se apropie prin acțiuni concrete. În această privință, Consiliul Județean Dâmbovița a trecut dincolo de stadiul declarativ. De aproximativ 3 ani funcționează un acord de înfrățire încheiat cu Raionul Ștefan Vodă și, în plus, anul trecut, am semnat un acord de înfrățire cu Raionul Ialoveni. Noi credem că locul Republicii Moldova este în marea familie, Uniunea Europeană, din care și România face parte, cu statut de membru, de la 1 ianuarie 2007. Considerăm că interesele fundamentale ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi vor fi cel mai bine consolidate prin transformarea profundă a instituţiilor, practicilor şi legislaţiei sale după un model de succes, acela al ţărilor din Uniunea Europeană – ca premisă necesară pentru aderarea ulterioară a Republicii Moldova la acest parteneriat economic și politic – unic în lume”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Reprezentanţii Raionului Ialoveni din Republica Moldova au donat o colecție de obiecte de luptă, unele vechi din secolul al IX-lea. Obiectele vor fi expuse la Palatul Bârncovenesc de la Potlogi.

Programul vizitei delegației din Republica Moldova cuprinde: participarea la o donație de carte din partea Bibliotecii Județeane I. H. Rădulescu Târgoviște către Biblioteca publică din Raionul Ialoveni, și anume a 3.046 volume din diverse domenii (literatură, istorie și cultură, literatură pentru copii, cărți de dezvoltare personală, psihologie, ghiduri, dicționare etc.), vizite la Parcul Industrial Priboiu, campusul şi Centrul de Cercetare al Universităţii „Valahia”, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, obiective turistice din zona montană.

Preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat că anul acesta ar putea veni în vizită în judeţ 2.000 de cetăţeni din Republica Moldova.

”Vom fi parte într-un proiect dezvoltat de o asociaţie de tineri din Republica Moldova în parteneriat cu Departamentul Românilor de Pretutindeni şi intenţionăm ca anul acesta să aducem peste 2.000 de cetăţeni din Republica Moldova în vizită în Dâmboviţa. Va trebui să facem un efort, dar cred că efortul acesta este infim faţă de beneficiile pe care le poate aduce această vizită. Vor veni oamenii să vadă că România este un loc mai bun, că Uniunea Europeană este un loc mai bun şi că împreună trebuie să lucrăm şi la schimbarea mentalităţilor din Republica Moldova şi a percepţiei despre România, fiindcă anii aceştia de comunism au lăsat urme adânci în percepţia populaţiei faţă de România, care a fost prezentată ca ţară care a ocupat Basarabia, care a exploatat ţăranul din Basarabia şi aşa mai departe”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.