Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, joi, la Voineşti, că în judeţul Dâmboviţa a fost cea mai mare zonă calamitată de culturi de legume, de peste 3.200 de hectare, în special în Lunguleţu, unde se cultivă cartoful, relatează Agerpres.
Ministrul Agriculturii a fost întrebat de un producător agricol, la Voineşti, despre acordarea despăgubirilor în caz de calamitate.
”Am dat hotărârea de Guvern prin care am alocat un sprijin de 53 de milioane de lei, la nivel naţional, pentru toţi cei care au fost calamitaţi în perioada ianuarie-august 2014. În judeţul Dâmboviţa, pentru că aceste calamităţi trebuie să fie constatate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dacă s-a notificat acel inspectorat cu siguranţă veţi putea primi. Depunerile de cereri încă nu s-au încheiat”, a răspuns ministrul Daniel Constantin.
Acesta a făcut şi un bilanţ al pagubelor produse în agricultură de calamităţi, la nivelul judeţului Dâmboviţa.
”Vă spun ce avem până în momentul de faţă: 3.500 de potenţiali beneficiari, pe judeţul Dâmboviţa, în felul următor pentru cultura grâului – 2.400 de hectare calamitate, 1.500 hectare la porumb, floarea soarelui – 247 hectare, orz – cinci, legume în câmp – 154 de hectare. Sprijinul pe hectar la legumele în câmp este de 610 de lei, cred că este consistent. La cartof au fost calamitate 3.200 de hectare. Am avut zona Lunguleţu care a fost calamitată, la cartof, pe o suprafaţă imensă – 3.275 de hectare pentru cultura legumelor. Aici, în judeţul Dâmboviţa, este zona cea mai mare care a fost calamitată din punct de vedere a legumelor. La plantaţiilor pomicole am avut 1.200 de lei pe hectar pentru o suprafaţă de 235 de hectare”, a precizat Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost prezent, joi, în judeţul Dâmboviţa, unde s-a întâlnit cu producători agricoli din zonele Voineşti şi Titu.