Volumul sustragerilor de lemn din pădurile din judeţul Dâmboviţa a scăzut în acest an, comparativ cu cel anterior, cu 38%, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda.
”Anul acesta, faţă de anul trecut, volumul sustragerilor de material lemnos a scăzut cu 38%. Este un lucru îmbucurător şi mulţumim celor care ne-au sprijinit: Jandarmerie, Poliţie. Tot anul acesta am reuşit să justificăm mai mult ca anul trecut, justificat înseamnă că am identificat şi am prins delicvenţii, 48% din materialul lemnos sustras a fost depistat. Volumul sustras este de 0,007 metri cubi pe hectar, ceea ce nu înseamnă foarte mult, zic eu. Au fost acţiuni cu Jandarmeria şi Poliţia în număr de 733 şi au fost întocmite acte de contravenţie 126, infracţiuni 7, amenzi 251.000 lei, material lemnos confiscat 193 metri cubi”, a spus şeful Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda.
Acesta a făcut declaraţiile într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dâmboviţa, Matei Viorel Dumitru.
”În anul 2017, au fost executate un număr de 91 misiuni silvice, fiind folosiţi 203 jandarmi, dintre care: 26 misiuni în mod independent, cu un efectiv de 61 jandarmi; 68 misiuni în cooperare cu lucrători silvici, fiind folosiţi 149 jandarmi. De asemenea, efectivele din cadrul Postului de Jandarmi Montan Peştera şi Postului de Jandarmi Montan Zănoaga au adus un aport foarte important în sfera prevenirii şi combaterii faptelor de natură infracţională şi contravenţională, în domeniul silvic, în zona Platoului montan Bucegi”, a precizat şeful IJJ Dâmboviţa, Matei Viorel Dumitru.
Conform acestuia, zonele caracterizate de un fenomen infracţional accentuat sunt: I.L. Caragiale, Mija, Moreni, Valea Mare, Ocniţa, Zănoaga.
Reprezentanţii celor două instituţii, Direcţia Silvică şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, au precizat că au primit sprijin în acţiunile silvice şi din partea primăriilor, precum şi a cetăţenilor care au sunat şi au reclamat furturi de lemn din pădure.
”Avem sprijin din partea primăriilor, primim şi telefoane anonime, cărora le dăm curs pentru a verifica cele transmise. De fiecare dată le-am mulţumit celor care au făcut sesizări, niciodată nu a fost să nu luăm în calcul orice gând bun pentru pădure”, a mai spus şeful Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda.
Direcţia Silvică are în administrare 18.395 hectare de fond forestier privat şi 53.925 hectare fond forestier de stat.