Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Toate firmele vor plăti taxă de salubritate, inclusiv cele fără angajaţi

Toate persoanele juridice din Dâmboviţa vor plăti din acest an taxă de salubritate, iar calculul se va face în funcţie de tipul de activitate desfăşurată şi număr de angajaţi, conform datelor făcute publice de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubritate Dâmboviţa.

Taxa este introdusă începând cu 2024 şi devine obligatorie pentru toate persoanele juridice din judeţ, după adoptarea ei de către consiliile locale. Unele consilii deja au adoptat taxa, dar reacţiile negative venite de la mediul de afaceri şi politic a determinat ADI Salubritate să aducă unele modificări, precum plafonarea la o sumă maximă de 15.000 de lei pe lună pentru firme sau netaxarea PFA-urilor, întreprinderilor individuale şi fundaţiilor care nu au angajaţi şi îşi desfăşoară activitate la sediul persoanei fizice fondatoare. ADI Salubritate a anunţat că aşteaptă propuneri şi observaţii până pe 22 februarie 2024, acestea urmând a fi supuse votului membrilor asociaţiei.

Conform metodologiei de calcul a taxei, de exemplu, un restaurant va plăti 300 de lei pe lună dacă are până la 10 mese şi 300 de lei pe lună plus 50 de lei pe masă, dacă are peste 10 mese.

Întreprinderile de producţie cu peste cinci angajaţi vor plăti 100 de lei plus 18 lei/angajat pe lună.

Firmele de construcţii, firmele de transport, societăţile cu activităţi de înfrumuseţare, fundaţiile, asociaţiile vor plăti 50 de lei plus 18 lei/angajat pe lună. Nu se fac diferenţieri între mediul urban şi cel rural.

Orice operator economic care desfăşoară activitate, mai puţin comerţ, într-un birou (exemplu activităţi bancare, juridice, contabilitate, asigurări, consultanţă, intermediere etc.) va plăti 50 de lei/lună dacă nu are angajaţi sau are un singur angajat sau 50 de lei plus 18 lei/angajat pe lună dacă are peste doi angajaţi.

Nu s-au adus niciun fel de explicaţii din partea ADI Salubritate în cazurile, nu puţine, în care o firmă are doar sediu social, într-o încăpere închiriată, care este dublu taxată, o dată plăteşte proprietarul (indiferent dacă este persoană fizică sau juridică) şi încă o dată plăteşte firma chiriaşă taxa pe gunoi.

Unităţile de învăţământ, în funcţie de numărul de elevi, vor fi taxate cu sume între 150 (până la 50 de elevi) şi 1.500 de lei pe lună (peste 1.000 de elevi). Grădiniţele cu program prelungit au prevăzut cuantumul maxim la această categorie, respectiv 1.500 de lei.

Cel mai mare angajator în Dâmboviţa este Arctic Găeşti. Pe pagina de internet a companiei se arată că are 5.500 de angajaţi, inclusiv subcontractanţi, iar dacă nu exista plafonarea, o astfel de firmă ar fi trebuit să plătească 99.100 de lei lunar taxă de salubritate. Dar taxa pune o presiune fiscală suplimentară şi pe firmele mici şi mijlocii. Până acum, la nivelul judeţului, firmele care produceau deşeuri încheiau contracte cu firme specializate, pentru ridicarea deşeurilor. Din 2024 toate firmele vor plăti taxa de salubritate, inclusiv cele fără salariaţi.

Firmele au obligaţia să depună la primării declaraţii de impunere.

„În cazul nedepunerii declaraţiei pentru stabilirea cuantumului taxei speciale de salubrizare, obligaţia de plată privind taxa de salubrizare se va stabili din oficiu, pe baza informaţiilor din dosarul fiscal, Registrul agricol, Registrul Comerţului etc.”, se mai arată în metodologia de instituire cu colectare a taxei de salubrizare de la utilizatorii noncasnici.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubritate Dâmboviţa s-a înfiinţat în 2001, având ca asociaţi toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul Dâmboviţa (comună, oraş, municipii).

„Scopul Asociaţiei este îmbunătăţirea  infrastructurii tehnico – edilitară a sistemelor de colectare, transport, depozitare, prelucrare a deşeurilor solide aferente localităţilor din raza de activitate a Consiliilor locale asociate, prin promovarea de investiţii finanţate in principal din fonduri europene, rambursabile şi nerambursabile (ISPA)”, se arată pe pagina de internet a ADI Salubritate Dâmboviţa.

Aici găsiţi metodologia de calcul a taxei şi puteţi verifica cât veţi avea de plată:

https://adideseuridb.ro/public/upload/realisations/metodologie-non-casnici-2024-520.pdf