Dâmboviţa: Tăriceanu, în vizită la Nimet şi Cromsteel

Dâmboviţa: Tăriceanu, în vizită la Nimet şi Cromsteel

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a efectuat, marţi, o vizită în Dâmboviţa, la două societăţi: în Comişani, la Nimet şi în Târgovişte, la Cromsteel.

La Cromsteel, Tăriceanu a vorbit despre industrializarea României şi motivul pentru care mari întreprinderi nu au rezistat în economia de piaţă.

”Unele întreprinderi din România nu au dispărut pentru faptul că erau o grămadă de fier vechi, nu toate. Din păcate pentru cei care conduceau întreprinderile româneşti la începutul anilor ’90, priceperile tehnice erau primordiale şi cele comerciale egale cu zero. Nu e sufient să produci, trebuie să şi vinzi. Dacă nu ai o forţă comerciale şi una de vânzări în spate, rămâi cu produsul. Şi aşa se întâmpla cu industria şi economia românească în anii ’90, se producea mult pe stoc. Ei ştiau să producă, punct. Dar nu e suficient”, a afirmat Tăriceanu.

tariceanu-vizita-3

Acesta a susţinut că tema reindustrializării a României este una falsă.

”Există în dezbaterea publică un subiect intitulat reindustrializarea României. E fals! România nu e o ţară neindustrială. Numai că şi-a schimbat structura, de la marii mastodonţi industriali, avem astăzi o altă structură. Am văzut cu ceva timp în urmă un studiu făcut de patru economişti de la BRD, Banca Română de Dezvoltare, cu privire la structura economiei româneşti. Şi ce se constată?! Că avem o pondere a serviciilor şi industriei care este similară cu ţările din Vest, din păcate sectorul agricol la noi încă ocupă un procent prea mare de forţă de muncă, însă în ceea ce priveşte structura industrială stăm extraordinar de bine în privinţa ponderii diferitelor ramuri industriale. Şi acest lucru îmi dă încredere pentru viitor”, a afirmat Tăriceanu.

tariceanu-vizita-4

Călin Popescu Tăriceanu a adaugat că investiţiile sunt cele care susţin perspectiva de dezvoltare economică.

”Sigur că încrederea pentru viitor trebuie susţinută cu investiţii astfel încât întreprinderile să facă faţă competiţiei. Suntem într-o economie globalizată, România are 70% din pieţele de export ţările din UE, unde este cea mai puternică competiţie de pe tot globul”, a mai spus Tăriceanu.

tariceanu-vizita-5

Acesta le-a recomandat celor din conducerea societăţii Cromsteel să apeleze la schemele de ajutor de stat pentru a-şi continua programul investiţional.

”Ce vă pot spune este că vă recomand să nu ezitaţi să faceţi apel al schemele de ajutor de stat, care sunt croite pe baza legislaţiei şi regulilor europene (…). Puteţi să faceţi apel la aceste scheme ca să vă continuaţi programul investiţional. E păcat, că sunt bani la dispoziţie. Eu am murit de necaz în anul după ce am terminat mandatul de prim ministru, în 2009 bugetasem 900 de milioane de euro pentru schemele de ajutor de stat şi nu au cheltuit nici jumătate. Între timp situaţia s-a mai îmbunătăţit”, a spus Tăriceanu.

tariceanu-vizita-2

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost însoţit, în vizita în Dâmboviţa, de ministrul Muncii, Rovana Plumb – deputat de Dâmboviţa, preşedintele CJ Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, parlamentari, autorităţi locale.

error: Conţinut protejat !!