Dâmboviţa: Tabăra de sculptură ”Vasile Blendea”, la Pucioasa

sculptura vasile blendea

Tabăra de sculptură ”Vasile Blendea” are loc în perioada 14-22 octombrie, în oraşul dâmboviţean Pucioasa, iar tematica ediţiei din acest an este ”Rădăcini de istorie”.

Tabăra este la a treia ediţie.

”La ediţiile precedente, organizate la Moreni şi Târgovişte, au fost realizate lucrări în piatră, care acum sunt amplasate în parcul amenajat pe malul Cricovului, la Moreni, şi în incinta Curţii Domneşti de la Târgovişte. Succesul de care s-au bucurat cele două ediţii i-a determinat pe organizatori să caute şi o altă modalitate de exprimare, propunând folosirea, la această ediţie, ca material pentru sculpturi, rădăcinile de copaci, ce vor fi puse la dispoziţie de către Parcul Industrial Priboiu, partenerul ce va asigura şi locaţia desfăşurării evenimentului”, se precizează în comunicatul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Conform sursei citate, tematica taberei, ”Rădăcini de istorie”, vizează istoria judeţului Dâmboviţa, dar şi punerea în valoare a frumuseţilor naturale din nordul judeţului (Munţii Bucegi).

La tabără participă sculptori cunoscuţi din România: Marius Viorel Ivanovici – Piteşti, Mugur Vrânceanu – Galaţi, Lucian Tudorache – Piatra Neamţ şi  Ilarion Voinea – Cluj Napoca.

Organizatorii manifestării sunt Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în parteneriat cu Parcul Industrial Priboiu şi Primăria oraşului Pucioasa.

Numele taberei de sculptură poartă numele lui Vasile Blendea (1895 – 1988), absolvent al Şcoli de Arte Frumoase din Bucureşti ca elev al lui D. Paciurea, la sculptura şi compoziţie, şi al lui Frederic Storck la desen. Între anii 1930-1952 a fost profesor de desen la liceul ”Ienachiţă Văcărescu” şi la alte şcoli din Târgovişte. În Târgovişte este amenajat muzeul ce poartă numele artistului şi adăposteşte colecţia Emilia şi Vasile Blendea, în cadrul căreia se evidenţiază lucrări de artă plastică (desene, pictură, grafică, sculptură) şi piese cu caracter memorial (scrisori, manuscrise, fotografii de familie).

error: Conţinut protejat !!