Participanţii la tabăra de sculptură ”Vasile Blendea”, ce are loc în perioada 14-22 octombrie, vor crea lucrări în rădăcini de copac, iar locaţia evenimentului este una inedită pentru o astfel de manifestare, Parcul Industrial de la Priboiu, judeţul Dâmboviţa.
Marţi a avut loc deschiderea oficială a taberei. Din data de 14 octombrie până acum a avut loc pregătirea taberei, respectiv a materialelor de lucru. Tematica ediţiei din acest an este ”Rădăcini de istorie”.
”Ne aflăm într-o locaţie inedită pentru o tabără de sculptură, suntem la cea de-a treia ediţie a taberei de sculptură ‘Vasile Blendea’ (…). Anul acesta am încercat cu resurse puţine, 20.000 de lei, resurse locale, respectiv rădăcini şi trunchiuri de copaci care ne-au rămas după ce am defrişat zona necesară investiţiilor din Parcul Industrial Priboiu, încercăm să menţinem un eveniment cultural care trebuie să devină de tradiţie şi emblematic pentru judeţul Dâmboviţa”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Acesta a precizat că lucrările realizată în tabără vor fi expuse în mai multe localităţi ale judeţului.
”Salut participarea la această activitate a unor sculptori cunoscuţi din România: Marius Viorel Ivanovici de la Piteşti, Mugur Vrânceanu de la Galaţi, Lucian Tudorache de la Piatra Neamţ şi Ilarion Voinea de la Cluj Napoca. Dânşii au program până pe data de 23 octombrie, când vor finaliza lucrările. Vom vedea unde vom duce aceste lucrări, avem solicitări de la Primăria Şotânga, de la Vulcana Pandele şi de la Pucioasa, deci trei lucrări sunt deja antamate, cea de-a treia o ducem la Muzeul Judeţean”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Organizatorii manifestării sunt Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în parteneriat cu Parcul Industrial Priboiu şi Primăria oraşului Pucioasa.
Numele taberei de sculptură poartă numele lui Vasile Blendea (1895 – 1988), absolvent al Şcoli de Arte Frumoase din Bucureşti ca elev al lui D. Paciurea, la sculptura şi compoziţie, şi al lui Frederic Storck la desen. Între anii 1930-1952 a fost profesor de desen la liceul ”Ienachiţă Văcărescu” şi la alte şcoli din Târgovişte. În Târgovişte este amenajat muzeul ce poartă numele artistului şi adăposteşte colecţia Emilia şi Vasile Blendea, în cadrul căreia se evidenţiază lucrări de artă plastică (desene, pictură, grafică, sculptură) şi piese cu caracter memorial (scrisori, manuscrise, fotografii de familie).