Dâmboviţa: Sărbătoarea Sf. Nifon la Târgovişte; Marcel Ciolacu şi trei miniştri prezenţi
Peste 20.000 de credincioşi au venit, joi, la Târgovişte, la sărbătorirea Sfântului Nifon, în pelerinaj la moaştele sfântului.
Slujba a fost ţinută la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte, iar credincioşii se pot închina la moaşte până seara târziu.
„Biserica a rânduit ca sfinţii să fie modele de urmat, pentru că ei mărturisesc prin viaţa şi faptele lor bucuria prezenţei lui Dumnezeu. Venirea dumneavoastră aici, iubiţi credincioşi, într-un număr aşa de mare reprezintă un semn puternic de încredere, de bucurie şi de speranţă în mai bine, un mijloc de a manifesta credinţa în Dumnezeu, care strălungeşte întondeauna prin sfinţii săi. Este, în acelaşi timp, o descoperire a forţei comuniunii şi spiritului de solidaritate creştină. Sfântul Nifon a dovedit toate aceste însuşiri, el este primul sfânt canonizat pe teritoriul românesc”, le-a spus arhiepiscopul şi mitropolitul Nifon, credincioşilor veniţi la Mitropolia Târgoviştei.
La finalul slujbei au fost lansate mai multe volume ale Editurii Arhiepiscopiei Târgoviştei şi au fost acordate diplome de excelenţă elevilor premianţi ai concursurilor şcolare, precum şi profesorilor care i-au îndrumat.
La manifestările de la Târgovişte au fost prezenţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, miniştrii Petre Daea, Lucian Romaşcanu, Alexandru Rafila, precum şi parlamentari, preşedintele CJ Dâmboviţa Corneliu Ştefan, primarul Târgoviştei Cristian Stan, oficialităţi locale.
La Târgoviște, în vechea capitală munteană, au avut loc, în zilele de 10 și 11 august 2022, sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, ceremoniile dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, la care au participat peste 20.000 de pelerini din istorica Cetate de Scaun munteană, din întreaga Eparhie și din țară, dintre care numeroși tineri, precum și autorităţi publice, naționale, județene și locale.
Ceremoniile au fost inaugurate, miercuri, 10 august, cu slujba Vecerniei, săvârșită pe un podium special amenajat în vecinătatea Catedralei din Târgoviște, acolo unde se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, și cu Pelerinajul Tinerilor din Eparhia noastră, moment în care racla cu sfintele moaște a fost purtată în procesiune, de la Catedrală, prin centrul istoric al Târgoviștei, cu oprire la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni, din apropierea Primăriei orașului. Au participat peste 3.000 de tineri de la parohii, elevi de la școlile din Târgoviște, studenți de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, membri A.S.C.O.R. și tineri din oraș.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a premiat pe cei 4 elevi din Eparhie care au obținut media generală 10 la Bacalaureat și pe cei 17 elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie și a Concursului Național interdisciplinar „Cultură și Spiritualitate românească”, precum și pe cei 15 profesori îndrumători.
În ziua de joi, 11 august, chiar de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși, din întreaga Eparhie, din județele învecinate, dar și din țară, au venit la Catedrala din Târgoviște pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, alături de ierarhii invitați: Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți – Basarabia, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande.
Înaltul Ierarh a evocat personalitatea vie, puternică și foarte apreciată a Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul Eparhiei noastre, cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, cel ce a reorganizat viața bisericească munteană, a îndemnat la utilizarea tiparului, cel mai nou mijloc de comunicație socială a vremii, în misiunea pastorală a Bisericii și a pus bazele rodnicei înfloriri duhovnicești de acum jumătate de mileniu.
Înaltpreasfinția Sa a lansat volumele tipărite cu acest prilej de către Editura Eparhiei noastre, intitulate: Sfântul Ierarh Nifon – primul sfânt canonizat în spațiul românesc; Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie și Credință și cultură la Târgoviște în timpul Voievodului Petru Cercel, precum și broșurile misionare, intitulate: Rugăciunea în tradiția Bisericii Ortodoxe și Sfințenia – scopul vieții creștine.
Chiriarhul nostru a oferit „Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri, celor 20 de elevi din Eparhie, care au obținut primele locuri la etapa națională a Olimpiadelor și Concursurilor naționale din anul școlar recent încheiat, precum și celor 17 profesori îndrumători ai lor.
Închinarea credincioșilor a continuat până seara târziu, iar festivitățile liturgice au fost transmise în direct pe pagina de facebook a Eparhiei noastre.
Pe tot parcursul zilei, la sărbătoarea Sf. Ier. Nifon de la Târgoviște au luat parte peste 20.000 de credincioși.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI