Hotărârea Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa privind rectificarea bugetară a fost aprobată, vineri seara, în a cincea şedinţă convocată pe acest subiect.
La primele două şedinţe în care urma să se discute rectificarea bugetară, consilierii ACL şi unii independenţi nu au votat ordinea de zi, în a treia şedinţă a fost retras proiectul vizând rectificarea, iar la a patra şedinţă nu a fost cvorum.
Reprezentanţii ACL au susţinut că sunt nemulţumiţi de modul în care se propune repartizarea banilor către primăriile din judeţ. În ultimele 45 de zile, 23 de primari şi peste 170 de consilieri locali PDL şi PNL din Dâmboviţa au trecut la PSD. Conducerea ACL Dâmboviţa nu a fost de acord ca primarii trădători să primească alocări prin rectificare bugetară. Negocierile politice pe tema rectificării bugetare, la nivelul judeţului Dâmboviţa, au durat aproape o săptămână.
”Am creat un fond de rezervă de 1,3 milioane de lei, bani pe care i-am luat din alte surse şi parte de la lucrările de la drumuri, şi am suplimentat suma de 3,2 milioane de lei din TVA şi impozit pe venit. Suplimentarea s-a făcut pentru anumite localităţi, în general cu primari PSD, ca să existe încrederea că mă ţin de cuvânt eu. Practic primarii primesc 4,5 milioane, în loc de 3,2 milioane de lei. Acesta este un aspect. Al doilea: au fost câteva localităţi, conduse de primari PDL, care au probleme şi unde am făcut alocări mai mari, aşa cum am făcut şi la alte localităţi care au primari PSD sau din alte partide. A fost o negociere pe care am purtat-o şi cred că un compromis e mai bun decât orice scandal”, a explicat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, cum a fost deblocată situaţia de la consiliu.
Acesta a mai spus că ACL Dâmboviţa a dorit o alocare mai mare către unele primării şi a dat ca exemplu Corbii Mari, Petreşti, Dragodana (localităţi cu primari PDL şi PNL).
Preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a adăugat că rectificarea bugetară nu acoperă solicitările financiare ale primăriilor din judeţ.
”Realocările astea nu rezolvă problemele de fond, am solicitări de 128 de milioane de lei şi iată că am dat 4,5 milioane de lei, deci lucrurile tot subfinanţate rămân faţă de nevoile reale ale localităţilor. Dar ne-am dorit ca în seara aceasta să pot să pun punct unei dezbateri de aproape o săptămână şi să încerc să dau resursele financiare primăriilor pentru ca să îşi poată contionua proiectele, mă refer în special la lucrările de infrastructură, de asemenea să plătească persoanele cu handicap, după cum am vrut să nu blochez nici asocierile consiliului judeţean cu primăriile pentru diferite investiţii”, a afirmat Ţuţuianu.
Majoritatea din CJ Dâmboviţa este pusă în balanţă de consilierii care s-au declarat independenţi.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa are 34 de membri, iar preşedinte este social democratul Adrian Ţuţuianu. Componenţa actuală a consiliului este: 12 consilieri PSD, din care unul şi-a dat demisia din motive personale, şase PNL, opt PDL, unul de la Partida Romilor Pro Europa şi şapte independenţi.