Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Record de vizitatori la Peştera Ialomiţei, la un an de la reabilitarea cu fonduri europene

pestera-ialomitei-1

Aproape 150.000 de vizitatori au venit la Peştera Ialomiţei din Masivul Bucegi, în primul an după reabilitarea cu fonduri europene, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Dâmboviţa, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, remis marţi.

Costul reabilitării Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi a fost de 6,4 milioane de lei.

”Proiect de mare succes al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, obiectivul turistic Peştera Ialomiţei din Masivul Bucegi, aflat în administrarea Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, a aniversat ieri, 25 iulie 2016, un an de la inaugurare. Anterior, Peştera Ialomiţei a beneficiat de un amplu proiect de reabilitare şi modernizare pentru a oferi vizitatorilor condiţii optime de vizitare şi siguranţă. S-a dovedit o iniţiativă extrem de apreciată de către  turişti, deoarece, chiar ieri, Peştera Ialomiţei a înregistrat, după un an, un număr record de vizitatori, şi anume 146.808 persoane, ceea ce o situează pe primul loc în rândul obiectivelor turistice din judeţul Dâmboviţa”, se arată în comunicatul CJ Dâmboviţa.

Suma încasată din taxa de vizitare a fost de un milion de lei în acest an, de la reabilitare.

”Promovarea Munţilor Bucegi şi a turismului la mare înălţime, prin organizarea unor evenimente culturale de excepţie, se regăsesc pe agenda din perioada imediat următoare, Consiliul Judeţean Dâmboviţa fiind unul dintre organizatorii mult-aşteptatului Padina Fest, desfăşurat în perioada 28-31 iulie 2016 pe Platoul Padina, din Parcul Natural Bucegi. Şi în acest an, Orchestra Simfonică Muntenia a Centrului Judeţean de Cultură va susţine două recitaluri extraordinare în cadrul festivalului, aflat la a VII-a ediţie, cel dintâi având loc sâmbătă, 30 iulie, începând cu ora 14:00, la intrarea în Peştera Ialomiţei, în mijlocul peisajului mirific al Grotei Mihnea cel Rău”, se precizează în comunicatul CJ Dâmboviţa.

Peştera Ialomiţei are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Intrarea peşterii este orientată spre est, iar gura peşterii, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 metri şi o lăţime de 16 metri. Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade Celsius. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.

Fondurile necesare reabilitării au fost accesate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili 4,6 milioane de lei.

În cadrul proiectului a fost modernizată aleea de acces la peşteră, căile de acces în interiorul peşterii, au fost refăcute instalaţiile electrice şi a fost amenajat un punct de informare turistică. La intrarea în peşteră a fost instalată o scenă pentru oficierea de slujbe sau pentru susţinerea unor concerte.

Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică, între orele 9:00 – 18:00, iar taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii.