Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Primarul Târgoviştei, nemulţumit de ritmul lucrărilor la centura ocolitoare a municipiului

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan, s-a declarat, miercuri, nemulţumit de ritmul lucrărilor de la centura ocolitoare a municipiului Târgovişte, lucrări care se realizează cu fonduri europene şi au ca termen sfârşitul anului viitor.

Edilul a subliniat că investiţia este una de amploare, care în afară de asfaltări prevede şi lucrări de canalizare, dar şi reabilitare de poduri şi pasaje, precum şi construcţia unui pod.

”Noi facem tot ce putem pentru finalizarea acestui proiect, nu merge aşa cum mi-aş fi dorit, asta pot să spun, însă este timp să recuperăm. Sunt lucrări ample. Suntem în fiecare zi în contact cu constructorul, venim pe şantier, cu constructorul discutăm zilnic pentru a rezolva problemele care sunt inerente unei lucrări de asemenea anvergură”, a sps primarul Cristian Stan.

Acesta a susţinut miercuri o conferinţă de presă şi a mers pe teren în zone unde se lucrează la centura ocolitoare.

”Suntem la podul de la Teiş, în momentul de faţă se execută forajele pentru noul pod. Este vorba de nişte stâlpi de susţinere la care se forează la o adâncime de peste 20 de metri. În momentul de faţă sunt făcute 11 astfel de coloane, există şi armăturile, apoi se betonează şi se iese la radieri pentru zona de suprafaţă. Am vrut să facem astăzi o conferinţă de presă şi să mergem la mai multe puncte din proiectul de centură al municipiului Târgovişte pentru că în spaţiul public au apărut o serie de informaţii care, din punctul meu de vedere, sunt puţin distorsionate. Iată că se lucrează (…). La acest pod nou, care se va construi paralel cu podul existent, trebuie făcute 54 de astfel de foraje. Cam în două săptămâni eu sper să le finalizăm”, a spus Stan.

În paralel cu podul actual de la Teiş se va mai construi unul nou, iar apoi se va circula pe fiecare pe câte un sens de mers.

Primarul Târgoviştei a subliniat că lucrările la poduri sunt lucrări complexe prevăzute în proiectul de realizare a centurii ocolitoare.

”Deşi nu prea se vede nimic acum pe zona de carosabil, iată că sunt lucrări foarte importante care se fac la poduri. Practic, acestea sunt lucrările esenţiale, lucrările de bază care se realizează în momentul de faţă la podurile şi pasajele de pe centură. După aceste lucrări se va trece şi la zona de carosabil, acolo va fi mult mai simplu. La poduri sunt timpi tehnologici care trebuie respectaţi, vrem ca în acest an să finalizăm mare parte din aceste lucrări importante”, a afirmat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Din cauza lucrărilor de reabilitare, circulaţia pe podul care face legătura între Târgovişte şi Valea Voievozilor este închisă. Urmează a fi reluată în 15 decembrie anul acesta.

”Ne aflăm la podul care face legătura între Târgovişte şi Valea Voievozilor, este podul care este închis în totalitate pentru lucrările care se realizează aici. Deja lucrările care au vizat consolidarea, curăţarea aparatelor de reazem sunt realizate. Ce a însemnat lucrul acesta? Practic, întreg podul a fost urcat pe cric, iar structura de rezistenţă a fost curăţată pentru a se putea interveni. Legat de acest pod aveam opţiunea de a nu începe lucrările, fără a crea inconvenientele care e clar că s-au generat avânt în vedere că nu se mai poate circula pe această zonă. Dar asta însemna că în câţiva ani acest pod s-ar fi deteriorat foarte mult şi am fi ajuns în situaţia de a-l reface de la zero, plus proiect separat pe acre ar fi trebuit să îl facem. Noi, cei de la Primăria Târgovişte ne-am asumat răspunderea să luăm o decizie care poate nu este pe placul celor care tranzitează zona, dar era decizia corectă, responsabilă”, a declarat primarul Cristian Stan.

Acest pod va fi lărgit cu câte 60-70 de centimetri pe fiecare latură.

Întrebat dacă vreuna dintre firmele care lucrează a intrat în insolvenţă, primarul a spus că nu are astfel de informaţii.

”Nu avem la acest moment notificări de intrare în insolvenţă”, a spus Stan.

Proiectul cu fonduri europene de 88,7 milioane lei pentru realizarea centurii ocolitoare a municipiului Târgovişte a fost accesat în 2009. Termenul de finalizare este decembrie 2018.

Iniţial, partea de execuţie ar fi trebuit finalizată în luna august 2012, dar a fost reziliat contractul de execuţie încheiat cu  CAST SRL din cauza întârzierii foarte mari a lucrărilor. Lucrările au fost abandonate din 2012. La acel moment lucrările la centură erau efectuate în proporţie de aproape 27%.

În vara anului 2015 a fost organizată altă licitaţie, iar câştigător al procedurii de achiziţie a fost asocierea SC Good Prod S.R.L. şi SK 13 Patstroy JSC. Timp de trei luni nu s-a realizat mai nimic în teren, singurele lucrări fiind în mare parte înlocuiri de borduri. După aceea lucrările au fost oprite.

S-au reluat procedurile de achiziţie, iar în iunie 2017 s-a semnat contractul, câştigătoare fiind asocierea SC Telor Invest SRL, Ricciardello Construzioni SRL, SC Petroconstruct Group SRL, SC Leodrumit.

Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, şi extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii.