Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Prefectul judeţului a cerut activarea serviciilor de permanenţă la primării şi la deconcentrate pe perioada Codului Portocaliu

Prefectul judeţului Dâmboviţa, Antonel Jîjîie, a anunţat, miercuri, la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, că vor fi activate în noaptea de miercuri spre joi, când este valabil Codul Portocaliu, serviciile de permanenţă atât la primării, cât şi la instituţiile deconcentrate din judeţ.

”Mai insist o dată cu serviciile de permanenţă, inclusiv la serviciile deconcentrate în această noapte, la fiecare serviciu public, să se asigure permanenţa cu funcţionari, cu salariaţi ai fiecărui serviciu în funcţie de situaţiile de urgenţă care pot apărea. Pentru Electrica, vântul ne creează întotdeauna probleme, se pare căm vom avea şi noi aici, să avem pregătite echipe de intervenţie în aşa fel încât să nu se întâmple ce s-a întâmplat la Timişoara şi în altă parte unde nu s-au remediat nici acum defecţiunile”, a spus prefectul Antonel Jîjîie.

Unităţile şcolare din Dâmboviţa au fost închise, miercuri după-amiaza. Cursurile se vor relua joi, dacă nu vor apărea alte avertizări meteo.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa au anunţat mai multe măsuri pe perioada Codului Portocaliu.

”S-au impus unele măsuri: începând cu ora 16.00 va fi activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţie la nivelul ISU, unde anumite instituţii vor delega reprezentanţi, prefectura, IJJ, IPJ, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Electrica , Distrigaz etc. Am ordonat activarea grupurilor operative la nivelul ISU. Am transmis către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă avertizările meteorologice pentru instituirea permanenţei la sediul primăriilor, se vor face şi verificări în cursul nopţii prin sondaj (…). Am pregătit detaşamente de câte 20 de subofiţeri pentru a fi dislocate acolo unde situaţia operativă o va impune”, a spus şeful ISU Dâmboviţa, Ilie Constantinescu Raoul.

La nivelul judeţului vor fi dislocate forţe suplimentare, pe perioada avertizării cu Cod Portocaliu.

”Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în judeţele aflate sub avertizare de Cod Portocaliu, din ordinul inspectorului general al IGSU, la nivelulul judeţului Dâmboviţa va fi dislocat un detaşament operativ de la ISU Bucureşti-Ilfov, format din 10 pompieri, care vor încadra tehnică destinată intervenţiei la inundaţii (un camion, două motopompe transportabile şi o motopompă remorcabilă – de mare capacitate şi un microbuz pentru transportul personalului la intervenţii). Situaţia la nivel naţional va fi atent monitorizată de către Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU”, se arată într-un comunicat ISU Dâmboviţa.

Populaţia este avertizată de cei de la ISU să ia măsuri de precauţie: autoturismele să fie parcate în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate; pe cât posibil oamenii să rămână în locuinţă sau alte spaţii care asigără protecţia; nu vă adăpostiţi sub copaci deoarece aceştia pot fi doborâţi de vânt; nu atingeţi firele de electricitate căzute la pământ.

”Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store”, se mai arată în comunicatul ISU Dâmboviţa.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip Cod Portocaliu, valabilă şi pentru judeţul Dâmboviţa, pentru .intervalul 20 septembrie, ora 16,00 – 21 septembrie, ora 10,00. Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantităţi de apă importante, cuprinse între 50 si 70 l/mp.