Dâmboviţa: ”Poarta Brâncovenească” – ansamblu monumental dedicat domnitorului martir, inaugurat la Potlogi
Un monument dedicat domnitorului Constantin Brâncoveanu, denumit „Poarta Brâncovenească”, a fost inaugurat, marţi, în localitatea dâmboviţeană Potlogi, în prezenţa localnicilor şi a autorităţilor locale.
„În cadrul unui acord cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi cu sprijinul Consiliul Local Potlogi, am ridicat acest monument ca semn de respect, preţuire şi a păstra vie amintirea înaintaşilor noştri Sfinţii Martiri Brâncoveni. Poarta Brâncovenească, aşa cum se numeşte acest monument, este un simbol al intrării în Potlogi a domnitorului Constantin Brâncoveanu în anul 1683, când construieşte o biserică la Potlogi, iar după 5 ani, când devine domnul ţării româneşti, cumpără o moşie pe care construieşte un palat pentru unii dintre fiii săi şi ca loc de popas în drumurile sale către Curtea Domnească de la Târgovişte (…). Monumentul Poarta Brâncovenească poartă aceeaşi arhitectură brâncovenească prin păstrarea elementelor ei „, a declarat, la eveniment, primarul din Potlogi, Viorel Drăghici.
Monumentul este amplasat în apropierea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din ţară.
„Este un moment deosebit pentru judeţul Dâmboviţa, nu doar pentru comuna Potlogi, avem această investiţie deosebit de importantă, nu doar pentru această parte a judeţului, ci pentru istoria judeţului. Este datoria noastră să ducem istoria judeţului mai departe, să ne mândrim cu comuna Potlogi, cu judeţul Dâmboviţa. Vreau să mulţumesc domnului primar pentru tot ce face în localitate, să îl asigur de colaborarea consiliului judeţean”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Monumentul a fost realizat de artistul dâmboviţean Olimpiu Eli Petre.
„Sunt extrem de emoţionat (…) mă gândesc că acum 10 ani de zile, când inauguram monumentul Constantin Brâncoveanu din faţa Palatului Brâncovenesc, care este o continuare a unei epopei, îmi permit să spun, început acum 20 de ani, la Târgovişte, când ridicam monumentul ‘Martiriul Constantin Brâncoveanu şi fii’, un monument unic în ţară, în centrul vechi, în faţa primăriei oraşului, pe urmă, în 2007, în parcul Chindiei, un alt bust al lui Constantin Brâncoveanu, pe Aleea Voievozilor, şi iată, (…) ajungem să ridicăm aici un ansamblu monumental”, a spus Olimpiu Eli Petre.