Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Peste 500 de tone de gunoi aduse din judeţele învecinate; depozitele apoape pline

Preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că peste 500 de tone de gunoi au fost aduse în Dâmboviţa din judeţele învecinate, asta în condiţiile în care depozitele sunt aproape pline.

„Peste 500 de tone şi s-a propus, conform prevederilor contractuale, mărirea redevenţei datorate consiliului judeţean cu 10 %, dar această măsură urmează să o ia consiliul director şi adunarea generală a ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, n.r.) Deşeuri. Au fost aduse deşeuri şi din judeţul Dâmboviţa, dar şi din judeţe învecinate”, a spus Oprea.

Acesta susţine că a fost încălcat contractul pe care administraţia judeţeană îl are încheiat cu firma care administrează groapa de gunoi de la Aninoasa, singura funcţională din judeţ.

„Contractul de concesiune încheiat nu permitea operatorului să facă acest lucru. Este clauză de mărire a redevenţei, dar se poate ajunge şi la rezilierea contractului. Măsurile trebuie dispuse gradual, că e uşor să reziliezi, dar ce faci?! Cine face operarea gropii, achiziţie publică … Avem agenţi de supraveghere ai ADI, care trebuiau să vadă”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Administraţia judeţeană caută soluţii pentru depozitarea deşeurilor din Dâmboviţa, dar şi pentru colectarea selectivă, care se face în acest moment doar în câteva zone din Târgovişte.

„Consiliul Judeţean Dâmboviţa intenţionează să construiască în zona Titu o staţie de tratare mecanico-biologică, nu groapă de gunoi”, a precizat Oprea.

În 2018, ridicarea gunoiului în zona de sud a judeţului Dâmboviţa a fost sistată odată cu umplerea gropii de gunoi de la Titu. Acum există un litigiu între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Titu pentru realizarea unei staţii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor, administraţia din Titu nefiind de acord cu această investiţie în apropierea localităţii.

La Aninoasa, prima celulă este plină, a doua la 20% din capacitate. În zonă, localnicii se plâng de mirosul ce vine de la groapa de gunoi.

„Cred că nu s-a făcut acoperirea aşa cum trebuie sau compactarea”, a opinat preşedintele CJ Dâmboviţa.

Legat de colectarea selectivă a deşeurilor, acesta spune că este nevoie de investiţii, iar operatorul care colectează şi transportă gunoiul în Dâmboviţa nu le face pentru că în acest an îi expiră contractul de prestări servicii.

„Dacă vrem să facem o colectare selectivă, trebuie să ne şi dotăm corespunzător: containere, platforme de depozitare, maşini speciale”, a adăugat Alexandru Oprea.