Dâmboviţa: Pesta porcină confirmată într-o gospodărie din Dărmăneşti

Dâmboviţa: Pesta porcină confirmată într-o gospodărie din Dărmăneşti

Pesta porcină a fost confirmată într-o gospodărie din comuna dâmboviţeană Dărmăneşti şi s-a stabilit un plan de măsuri preventive, informează, miercuri, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa.

„Laboratorul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor Dâmboviţa a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc domestic dintr-o gospodărie aflată în localitatea Darmanesti, sat Marginenii de Sus,  judeţul Dâmboviţa. Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dâmboviţa, sub coordonarea Prefectului Judeţului Dâmboviţa, a adoptat Planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli”, precizează DSVSA Dâmboviţa.

Au fost omorâţi porcii din acea gospodărie şi s-au stabilit zonele de protecţie şi supraveghere.

„S-a luat măsura uciderii suinelor din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarelor. DSVSA Dâmboviţa  solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Dâmboviţa sau autorităţilor locale. Toate animalele afectate trebuiesc ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, mai anunţă DSVSA Dâmboviţa.

error: Conţinut protejat !!