Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Patru persoane cercetate pentru evaziune, nu au plătit impozite pentru construcţii făcute în regie proprie

Patru persoane sunt cercetate penal pentru evaziune, după ce nu au plătit impozite pentru construcţii de imobile în regie proprie care le-au vândut, iar prejudiciul este de peste 800.000 de lei, informează, vineri, IPJ Dâmboviţa.

„Din investigaţiile efectuate a reieşit că, în perioada 30.10.2017-16.01.2023, respectiv 14.07.2022-16.01.2023, cei patru ar fi ascuns sursa impozabilă reprezentată de activitatea economică de construire în regie proprie a 15 imobile. Ulterior, imobilele ar fi fost vândute către diverse persoane fizice şi juridice, în nume personal sau prin persoane interpuse, cu preţuri mai mici, astfel, fiind obţinute venituri care nu ar fi fost declarate organelor fiscale, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului. Totodată, în unele situaţii ar fi fost vândute doar terenurile pe care erau edificate imobilele în contractele de vânzare-cumpărare, fără a se autoriza pentru aceste activităţi economice efectuate ca persoane fizice independente”, precizează IPJ Dâmboviţa.

Prejudiciul stabilit în cauză este de 815.140 de lei.

Conform IPJ Dâmboviţa, au pus în aplicare patru mandate de aducere emise pe numele a patru persoane, cu vârste cuprinse între 39 şi 52 de ani.

„Astfel, doi bărbaţi şi două femei au fost conduşi la sediul poliţiei, pentru audieri, fiind cercetaţi, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, în cadrul unui dosar penal întocmit pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. La data de 29 mai a.c., două dintre persoanele conduse la audieri, respectiv un bărbat şi o femeie de 52 şi 47 de ani, au fost reţinute pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore (…). Totodată, celelalte două persoane, respectiv un bărbat şi o femeie de 45 şi 39 de ani, au achitat prejudiciul  cauzat bugetului de stat prin fapta de evaziune fiscală, în cuantum de 258.544 de lei, sumă ce include şi obligaţiile fiscale accesorii şi majorarea cu 20% a bazei de calcul”, mai informează IPJ Dâmboviţa.