Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Numărul pensionarilor şi şomerilor, dublu faţă de al salariaţilor

cos-combinat-mechel-10

ANALIZĂ stiriDB:

Numărul pensionarilor şi şomerilor este aproape dublu faţă de cel al salariaţilor, la nivelul judeţului Dâmboviţa, conform profit.ro, care face o statistică la nivelul ţării privind piaţa muncii.

În Dâmbovița sunt 136.906 pensionari și șomeri şi 73.235 de angajați.

La nivelul ţării, doar şapte judeţe şi Bucureştiul au mai mulţi angajaţi decât pensionari şi şomeri. Din păcate, judeţul Dâmboviţa este printre cele în care salariaţii sunt minoritari, astfel discrepanţa în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă este mare.

La nivelul judeţului Dâmboviţa, cel mai mare angajator este Arctic Găeşti.

În Târgovişte, Spitalul Judeţean este cel mai mare angajator din municipiu, cu peste 2.000 de angajaţi. Asta în condiţiile în care marile societăţi industriale sau de construcţii din Târgovişte au concediat mii de angajaţi după 1989. Astfel Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) mai are undeva la 1.400 de angajaţi, iar restul societăţilor de pe platforma industrială din Târgovişte nu au, fiecare, decât câteva sute de salariaţi.

Totodată, la fel ca în întreaga ţară, şi în Dâmboviţa a existat fenomenul migraţiei forţei de muncă în străinătate. O importantă comunitate de târgovişteni este la Castellon de la Plana, Spania.

Lipsa investiţiilor importante şi diminuarea până la faliment a industriei au făcut ca în Dâmboviţa numărul pensionarilor şi şomerilor să fie aproape dublu faţă de al salariaţilor.

Trebuie remarcat faptul că în statistici nu sunt prinşi, în niciun fel, cei care nu au loc de muncă şi au ieşit din evidenţele AJOFM.

foto: demolarea unei secţii a Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, 2015