Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Lucrările cu fonduri norvegiene de restaurare a Casei Gravor ‘Gabriel Popescu’ au fost finalizate

casa-gabriel-popescu

Lucrările de reabilitare ale Casei Gravor ”Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele, judeţul Dâmboviţa, realizate cu fonduri norvegiene, au fost finalizate, a anunţat, joi, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, prezent la un simpozion care a marcat 150 de ani de la naşterea gravorului Gabriel Popescu.

Manifestările expoziţionale au avut loc în Casa Gravor ”Gabriel Popescu” Vulcana Pandele şi Muzeul de Artă Târgovişte.

”Marcăm cu mare bucurie – împlinirea, în acest an, a 150 de ani de la naşterea marelui artist gravor Gabriel Popescu, moment ce coincide într-un mod fericit cu finalizarea lucrărilor de restaurare şi consolidare a casei atelier şi a casei natale a artistului, realizate în cadrul unui proiect finanţat prin mecanismul financiar al spaţiului economic european 2009 – 2014. Gabriel Popescu s-a născut la 8 aprilie 1866, la Vulcana-Pandele. A studiat clasele primare în sat, mergând apoi la Târgovişte şi, mai apoi, la Seminarul Nifon din Bucureşti unde, pe lângă deosebitele aptitudini pentru desen, a dovedit şi o înclinaţie specială pentru studiile clasice. Această înclinaţie explică, într-o oarecare măsură, disciplina riguroasă a artei sale şi echilibrul său sufletesc”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Valoarea lucrărilor de reabilitare a Casei Gravor ”Gabriel Popescu” a fost de 2,2 milioane de lei. Lucrările erau necesare deoarece clădirea începuse să se degradeze. Autorităţile speră să atragă aici cât mai mulţi turişti şi îşi propun să organizeze şi tabere de gravură.

”Necesitatea restaurării a fost una imperioasă întrucât exista pericolul pierderii totale a acestor imobile. Casa atelier de la Vulcana-Pandele este locul unde artistul şi-a desăvârşit opera şi unde a lucrat şi imprimat cele mai frumoase dintre gravurile sale. Adesea, Gabriel Popescu îşi aducea studenţii la atelierul său pentru a-i ajuta să-şi imprime propriile lor creaţii. Cunoscut atât în ţară, dar şi în cercurile artistice de la Paris, Gabriel Popescu s-a făcut remarcat la Expoziţia Internaţională Universală de la Paris unde a primit medalia de bronz. Aflându-ne într-un moment festiv, nu ascundem hotărârea şi mândria de a fi putut vedea cum, de la zi la zi, casa atelier Gabriel Popescu a prins contur tot mai mult, iar clădirea-anexă a revenit la o nouă viaţă. Turiştii care vor trece pe sub poarta de intrare şi vor păşi în acest spaţiu se vor putea apropia de universul Gabriel Popescu”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Lucrările de reabilitare a Casei Gravor ”Gabriel Popescu” au început în iulie 2015, iar în perioada următoare se va face recepţia lucrărilor.

Clădirea principală va funcţiona ca muzeu ce are reconstituite interioarele (spaţii de locuit şi spaţii de lucru) aşa cum au fost în perioada în care maestrul Gabriel Popescu locuia la Vulcana-Pandele. În muzeu va fi o expoziţie permanentă cu gravuri.