Un grup infracţional specializat în trafic de persoane a fost destructurat, victimele erau obligate să practice prostituţia, informează, luni, IPJ Dâmboviţa.
Din cercetările efectuate a rezultat că, din luna iunie 2021 şi până la începutul lunii martie 2024, în municipiul Bucureşti s-ar fi constituit şi ar fi acţionat un grup infracţional organizat, sub coordonarea unei persoane cercetate, scopul fiind exploatarea sexuală a două victime, prin obligarea la practicarea prostituţiei. În cursul anului 2023, la acest grup infracţional ar fi aderat o altă persoană cercetată în cauză.
„Materialul probator administrat a relevat faptul că liderul grupului, împreună cu un alt membru, ar fi recrutat, în anul 2021, şi respectiv 2022, două persoane vătămate, ambele aflându-se într-o vădită stare de vulnerabilitate (situaţii familiale dificile, beneficiare ale unor măsuri de protecţie în cadrul D.G.A.S.P.C.) şi, sub pretextul oferirii unui loc de muncă şi dezvoltării unor relaţii care le-ar fi creat sentimentul apartenenţei la o familie, le-ar fi convins să se stabilească în Bucureşti, după care le-ar fi obligat, inclusiv prin acte de violenţă fizică şi psihică, să practice prostituţia în folosul persoanelor cercetate”, precizează IPJ Dâmboviţa.
Conform poliţiştilor, atribuţiile în interiorul grupului infracţional organizat erau clar determinate, liderul stabilind locaţiile în care victimele ar fi fost cazate şi ar fi practicat prostituţia, ceilalţi membri promovând pe diferite site-uri anunţuri de servicii sexuale, asigurând supravegherea şi colectarea sumelor obţinute din activitate infracţională.
„De asemenea, unul dintre cercetaţi, simulând o relaţie sentimentală, ar fi indus în eroare una dintre persoanele vătămate, determinând-o şi, în acest mod, să accepte practicarea prostituţiei, creându-i convingerea că astfel face un serviciu ‘familiei'”, mai informează IPJ Dâmboviţa.
În acest caz au fost efectuate, duminică, percheziţii, în municipiul Bucureşti şi a fost depistată una dintre persoanele vătămate, căreia reprezentanţii unei fundaţii specializate i-au oferit asistenţă completă şi adăpost protejat de urgenţă victimelor traficului de fiinţe umane.
De asemenea, au fost descoperite şi ridicate documentele de identitate ale altei persoane vătămate, telefoane mobile, bijuterii, înscrisuri şi carduri bancare, o sumă de bani în lei, precum şi alte mijloace de probă.
Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmboviţa au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a celor patru persoane. În cursul zilei de luni a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dâmboviţa, cu propunerea de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.