Dâmboviţa: Grup infracţional organizat specializat în proxenetism şi cămătărie, destructurat

Dâmboviţa: Grup infracţional organizat specializat în proxenetism şi cămătărie, destructurat

Poliţiştii dâmboviţeni au destructurat un grup organizat specializat în proxenetism li camătă, în caz fiind efectuate 13 percheziţii domiciliare, informează, marţi, IPJ Dâmboviţa.

„La data de 29 mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmboviţa, au efectuat 13 percheziţii domiciliare, în judeţul Dâmboviţa, fiind conduse la audieri 25 de persoane. În urma percheziţiilor, poliţiştii au indisponibilizat un laptop, 17 telefoane mobile, aproximativ 1.700 de grame de aur, 11.300 de euro, 300 de franci elveţieni, 3.300 de lei, 1.727 de contracte de amanet, actele de proprietate a 12 autoturisme, carduri bancare, bilete de avion, contracte de muncă şi alte înscrisuri”, precizează IPJ Dâmboviţa.

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2019, în judeţul Dâmboviţa, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, alcătuit din 14 persoane, în scopul comiterii infracţiunilor de proxenetism şi camătă.

„Grupul infracţional organizat ar fi fost constituit pe criterii şi legături familiale şi ar fi avut ca principal scop acordarea de bani cu împrumut către diferite persoane cărora le-ar fi impus, inclusiv prin acte de intimidare, plata unor dobânzi excesive, fiind obţinute astfel venituri importante. Aceştia ar fi acţionat în mod coordonat şi s-ar fi sprijinit reciproc în vederea oferirii cu titlu de împrumut a unor bani diverselor persoane care se confruntau cu dificultăţi financiare. Pentru a ascunde caracterul ilicit al împrumuturilor, bănuiţii ar fi amanetat în prezenţa persoanelor vătămate o anumită cantitate de bijuterii, iar suma obţinută ar fi fost împrumutată acestora”, anunţă IPJ Dâmboviţa.

În schimbul sumei împrumutate, părţile vătămate ar fi trebuit să plătească atât dobânzile cămătăreşti (încasate bilunar), cât şi cele percepute de casele de amanet pentru depozitarea bijuteriilor, dar şi suma necesară răscumpărării acestora de la casele de amanet.

„Totodată, membrii grupării ar fi implicaţi în fapte de racolare de tinere din diferite zone ale ţării, înlesnire, determinare şi exploatare a acestora în vederea prostituţiei în ţări vest-europene, în special în Germania şi Marea Britanie. De asemenea, unul dintre membri, respectiv un bărbat, de 26 de ani, ar fi recrutat o tânără prin înşelăciune, dar şi profitând de starea acesteia de vulnerabilitate, ulterior, ar fi exploatat-o prin obligarea la practicarea prostituţiei în Germania şi România”, mai informează IPJ Dâmboviţa.

Faţă de cinci persoane a fost dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore, iar faţă de o alta, măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, aceştia fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism şi camătă.

Pe parcursul zilei de marţi, persoanele reţinute vor fi prezentate Tribunalului Dâmboviţa cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

La activităţi au participat poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dâmboviţa, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa şi Grupării de Jandarmi Mobilă Ploieşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română.

error: Conţinut protejat !!