Dâmboviţa: Festivalul ”Rodica Bujor”, pe 8 noiembrie, la Dragodăneşti
Festivalul ”Rodica Bujor” va avea loc pe 8 noiembrie în satul dâmboviţean Dragodăneşti.
”Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, împreună cu Primăria comunei Cândeşti, organizează în data de 8 noiembrie 2016, cu începere de la ora 16:00, la Căminul Cultural din satul Dragodăneşti, Festivalul ”Rodica Bujor”. Festivalul este dedicat memoriei marii artiste Rodica Bujor, născută pe meleaguri dâmboviţene. Această manifestare are ca obiective promovarea cântecului popular autentic, valorificarea repertoriului folcloric dâmboviţean şi naţional, a portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale româneşti”, se arată într-un comunicat al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, remis vineri.
Invitaţi speciali la festival sunt Steliana Sima, Florin Vasilică şi Grupul ”Teleormanul”.
[spoiler title=”Biografie Rodica Bujor (wikipedia.org)” open=”yes” style=”fancy” icon=”plus-circle”]Rodica Bujor (n. 30 iulie 1914, com. Voinești, jud. Dâmbovița — d. 30 octombrie 1995, București), pe numele adevărat Eugenia Nedelea, a fost o interpretă de folclor muzical românesc, situându-se în prima generație de mari interpreți, alături de mai des-amintitele Maria Tănase sau Maria Lătărețu, recunoscută pentru vocea ei puternică, expresivă și memorabilă, pentru dăruirea cu care interpreta cântecele populare. Ileana Sărăroiu a numit-o ca fiind una din interpretele sale preferate în materie de folclor.
A trăit de mică în mediul muzical al cântecului național local. În hanul pe care l-a condus tatăl său la Voinești a reușit să-și formeze un repertoriu de muzică lăutărească, încă de pe vremea anilor de școală. Ajunsă în București ca muncitoare la țesătoria Rizescu-Brănești, și-a încercat norocul, prezentându-se la concursul de la Radio, fără știrea părinților și a patronului întreprinderii din Capitală. În fața unei comisii de personalități (din care făceau parte Theodor Rogalski, Alfred Alessandrescu, Tiberiu Brediceanu, Ion Filionescu, Grigoraș Dinicu, prezidată de George Enescu, tânăra Rodica Nedelea a cântat câteva piese „de la noi din sat” – cum avea să declare dezinvoltă, președintelui juriului și de audiții de la Radio.
„Un bărbat m-a întrebat care este numele meu. Eugenia Rodica Nedelea, am spus, din ce în ce mai emoționată. Și el a zis: frumos, frumos, dar eu aș zice să-ți fie numele, cum sunt bujorii din obraji. Toți au aplaudat și bărbatul a spus pe un grai frumos, moldovenesc, dacă nu ti superi, în ia sară o să vii mata frumos pe Calea Victoriei, la colț cu Lemnea, și o să-i spui portarului că te-a invitat George Enescu.”
Rodica Bujor a cântat până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se pensionase cam devreme pentru o solistă de folclor. A murit la 2 noiembrie 1995 în București, dar a fost înmormântată în cimitirul din satul dâmbovițean Voinești.
[/spoiler]