O femeie de 66 de ani din Târgovişte a fost înşelată cu 24.000 de lei, a dat jumătate de bani când a primit un telefon de la cineva care s-a prezentat ca fiind notar şi care îi cerea suma pentru a primi un premiu de mii de euro, apoi a mai dat jumătate când, ştiind că a fost înşelată, cineva care a pretins că e poliţist i-a cerut banii pentru un flagrant, se arată într-un comunicat al IJP Dâmboviţa, remis miercuri.
”În ziua de 02 octombrie a.c., poliţiştii târgovişteni au fost sesizaţi de o femeie de 66 de ani, din localitate, că a fost înşelată de o persoană necunoscută cu 12.000 de lei. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că partea vătămată ar fi fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat a fi un notar public din localitate. Bărbatul i-ar fi comunicat părţii vătămate că, în urma unei tombole organizate de o companie de telefonie mobilă, a câştigat 23.000 de euro şi pentru a intra în posesia premiului, trebuie să achite 12.000 de lei reprezentând contravaloarea unor taxe”, se arată în comunicatul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Dâmboviţa.
Fără a verifica informaţiile primite, cea în cauză a transferat banii solicitaţi într-un cont, ulterior realizând că a fost înşelată.
În data de 6 octombrie, femeia a fost apelată de un bărbat,”acelaşi notar public” care i-a comunicat că trebuie să efectueze un alt transfer bancar pentru a recupera prejudiciul cauzat cu patru zile în urmă.
Pe durata conversaţiei telefonice, a intervenit şi un alt bărbat, care, atribuindu-şi în fals calitatea de poliţişt, i-ar fi solicitat părţii vătămate să depună din nou 12.000 de lei, banii fiind necesari pentru realizarea unui flagrant, în scopul prinderii autorilor care au indus-o în eroare.
Partea vătămată a transferat din nou suma de bani şi a mers la biroul presupusului notar public, realizând că a fost înşelată.
Poliţiştii efectuează acum cercetări pentru identificarea autorilor, precum şi pentru recuperarea prejudiciului.
Pentru a nu deveni victime ale acestor infracțiuni, poliţiştii le recomandă cetăţenilor să manifeste prudenţă şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.
”Simpla utilizare a unui furnizor de servicii (de telefonie sau televiziune) nu presupune înscrierea automată la un concurs, fără consimţământul abonatului obţinut în prealabil. Este cât se poate de clar că, dacă nu v-aţi înscris la un concurs, în nici un caz nu puteţi fi desemnat câştigător. Nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează numai după încasarea premiilor”, informează IJP Dâmboviţa.
De asemenea în comunicatul Poliţiei se subliniază că niciodată poliţiştii nu vor solicita cetăţenilor sume de bani pentru a desfăşura activităţile specifice, cum ar fi flagrantul.