Dâmboviţa: Expoziţie fotografică, la aniversarea a 45 de ani de la deschiderea ca muzeu a Casei Atelier Gabriel Popescu

O expoziţie fotografică a fost inaugurată, luni, cu ocazia aniversării a 45 de ani de la deschiderea ca muzeu a Casei Atelier Gabriel Popescu din localitatea Vulcana Pandele, judeţul Dâmboviţa.

”Îmi revine bucuria de a adresa câteva cuvinte despre un artist şi un muzeu prea puţin cunoscuţi în rândul publicului larg, dar şi al mediului artistic românesc. Aflată în salba de bijuterii a Complexului Naţional Muzeal ‘Curtea Domnească’ Târgovişte, din anul 1969, Casa-Atelier Gabriel Popescu a fost inaugurată ca muzeu la 15 mai 1972, exact acum 45 de ani. Realizată de arhitectul de origine franceză, Alexandre Clavel, pe baza schiţelor artistului, între anii 1902 – 1905, casa reprezintă un edificiu unic în România, având încă de la început şi destinaţia de atelier, caracter păstrat până azi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Casa Atelier Gabriel Popescu a fost reabilitată recent printr-un proiect cu finanţare norvegiană. Valoarea lucrărilor a fost de 2,2 milioane de lei. Lucrările erau necesare deoarece clădirea începuse să se degradeze. Autorităţile speră să atragă aici cât mai mulţi turişti şi îşi propun să organizeze şi tabere de gravură.

”Restaurarea Casei Atelier Gabriel Popescu şi reconstrucţia casei natale au readus în circuitul turistic şi ştiinţific muzeul şi trebuie să fie imboldul pentru atingerea unor parametri înalţi de vizibilitate pe piaţa cultuală şi ştiinţifică din România. Cei care trec pragul muzeului intră într-un alt univers în care au posibilitatea să se dezvolte personal, să înveţe şi să studieze chiar, să se recreeze, să deruleze activităţi cu totul deosebite de cele cotidiene, de rutină. Recomandăm, aşadar, vizitarea muzeului şi descoperirea artistului gravor la el acasă”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Luni, manifestările de la Vulcana Pandele au inclus, pe lângă expoziţia fotografică reprezentativă pentru istoria Casei Atelier Gabriel Popescu, şi o demonstraţie în arta gravurii realizată de artistul Andrei Scărlătescu.

La eveniment au mai participat directorul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, autorităţi locale, istorici şi arhitecţi, elevi şi localnici.

Artistul Gabriel Popescu s-a născut la Vulcana Pandele, în anul 1866, într-o familie numeroasă, a fost fiul preotului din sat. Gabriel Popescu a fost fondatorul şcolii româneşti de gravură.

error: Conţinut protejat !!