Dâmboviţa: Excursie în plină pandemie pe bani publici în Germania pentru promovarea judeţului
O nouă excursie pe bani publici a autorităţilor judeţene din Dâmboviţa pentru promovarea judeţului a avut loc în Germania, în plină pandemie.
CJ Dâmboviţa anunţă, într-un comunicat de presă că în perioada 7-11 septembrie o delegaţie a consiliului este în deplasare la „Expoziția privind managementul investițiilor (IME)”, la Frankfurt (Germania).
Ştiţi care au fost rezultatele numeroaselor excursii pe bani publici în străinătate la expoziţii, întâlniri, dezbateri, târguri şi alte asemenea evenimente? 0. Zero! Nimic concret. Au fost plecaţi, de-a lungul timpului, consilieri, preşedinţi de consiliu judeţean, primari, consilieri locali, funcţionari, deputaţi. Unii chiar la degustări de bucate şi băuturi. Şi nu o spunem ironic. Chiar ăsta era scopul deplasării, pentru că au participat la Zilele Localităţilor sau Zilele Gastronomiei. De-a lungul timpului, aleşii din Dâmboviţa şi funcţionari publici au mers în Europa, la un moment dat, în mandatul primarului Iulian Furcoiu, consilierii locali (de la toate partidele) au făcut chiar un tur al Europei pentru a promova Târgoviştea şi a aduce turişti. Rezultatul este evident. Au fost, cum spuneam, aleşii şi funcţionarii în Europa, dar şi la Miami (SUA), în Brazilia şi China.
Teoria oraşelor înfrăţite
Nu există mandat de după anul 2000 în care aleşi din CJ Dâmboviţa sau prefecţi, de la toate partidele, să fi ratat ocazia de a merge în excursie pe bani publici în China. Iniţial se pleca în delegaţii cu Crucea Roşie (în baza unui parteneriat între filiale), iar apoi şi în baza înfrăţirilor sau la diverse târguri şi expoziţii.
Consiliul Judeţean (CJ) Dâmboviţa a încheiat, în 2006, două acorduri de colaborare, cu provincia Santarem din Portugalia şi Hebei din China. Un alt acord de colaborare îl are, din 2005, cu provincia Di Bari din Italia. În 2016 se semna o înţelegere privind stabilirea unei relaţii de prietenie cu Regiunea Guanxi Zhuang, China.
Consiliul judeţean a avut şi birou de reprezentare în Castellon, Spania, din 2007 până în 2012, când preşedintele CJ Dâmboviţa de la acea vreme, Adrian Ţuţuianu, a închis acest birou constatând că acolo nu e nicio activitate, ci doar salariaţi pe care nu îi găseşte nimeni.
Multe dintre oraşele din Dâmboviţa au câte un frate prin Europa sau China. S-a dorit chiar şi înfrăţirea cu metropole din SUA . În teorie, înfrățirea ajută la proiecte comune, investiţii, la schimburi de experiență care să se concretizeze cu ceva și pentru comunitate. În realitate însă, nu vedem infrastructura din afară și la noi, nu vedem un sistem de sănătate ca în străinătate, nu vedem parcări inteligente sau sisteme informatice funcționale, așa cum e în străinătate. Dar nu rezultatele contează pentru aleșii locali, ci vizitele în sine.
Promovarea turismului
Nici în vreme de pandemie COVID-19, aleşii nu contenesc promovarea turistică a judeţului Dâmboviţa prin deplasări în străinătate.
În perioada 7 – 11 septembrie 2020, o delegație a Consiliului Județean Dâmbovița participă la „Expoziția privind managementul investițiilor (IME)”, la Frankfurt pe Main (Germania), manifestare ce are structură dublă – de conferință și expoziție – și care se află, în acest an, la a 5-a ediție. Din delegația Consiliului Județean Dâmbovița fac parte Teodor Bâte, arhitectul-șef al județului, Ștefan Ioniță, expert Cabinet Președinte, și Mihaela Vișan, consilier în cadrul Biroului Comunicare, Relații Externe.
Comunicat CJ Dâmboviţa, 9 septembrie 2020
Nu este foarte clar în ce e expert Ștefan Ioniţă, prezentat ca expert la cabinetul preşedintelui CJ Dâmboviţa. Acesta, conform CV-ului a fost securist, apoi lucrător în SRI, fost angajat la Mechel, fost consilier parlamentar, în prezent colonel SRI în rezervă. [spoiler title=”info CV (click aici)” open=”no” style=”fancy” icon=”plus-circle”][/spoiler]
După toate excursiile de promovare, nu au năvălit turiştii în Dâmboviţa. De când are loc „Şcoala Altfel” autorităţile se mândresc cu creşterea spectaculoasă a numărului de turişti în Târgovişte, toţi elevii care veneau la astfel de manifestări primind bilete de acces, chiar dacă intrarea era gratuită. Dar apăreau înregistraţi ca turişti şi, în consecinţă, ajutau la statistică.
Festivalurile de peste hotare
De la Festivalul naţional gastronomic şi vizitarea regiunii Santarem, Portugalia în 2006, la care a fost o delegaţie de 16 persoane de la CJ Dâmboviţa, la Sărbătoarea hramului localităţii Săiţi, Republica Moldova în 2019, de exemplu, dar şi altele, aleşii ne-au reprezentat cu cinste, pe banii noştri.
În 2018, preşedintele CJ Dâmboviţa a mers în Republica Moldova pentru participarea la festivitățile prilejuite de evenimentul „Topul Personalităților 2017”. În 2017 o delegaţie a CJ Dâmboviţa participa la festivitatea „Raionul Ialoveni – la 40 de ani”. În 2018 se mergea într-o vizită de lucru în Raionul Căuşeni, Republica Moldova etc.