Dâmboviţa: Controale la taximetrişti şi şoferi de ridesharing, 145 de persoane găsite fără forme legale

Dâmboviţa: Controale la taximetrişti şi şoferi de ridesharing, 145 de persoane găsite fără forme legale

Amenzi de peste un milion de lei au fost date de inspectorii ITM în Dâmboviţa, în urma unor controale la operatori de transport aleternativ, iar 145 de persoane au fost găsite lucrând fără forme legale, se arată într-un comunicat al ITM Dâmboviţa, remis, miercuri.

„Pentru a putea identifica operatorii de transport alternativ şi maşinile utilizate de aceştia pentru serviciile tip taximetrie, ITM Dâmboviţa a apelat la ajutorul Autorităţii Rutiere Române. Potrivit datelor puse la dispoziţie de instituţie, în judeţ sunt înregistrate aproximativ 34 de firme cu acest obiect de activitate care utilizează o flotă de aproape 320 de autovehicule. Astfel, inspectorii de muncă dâmboviţeni au verificat, de la începutul anului, până la jumătatea lunii februarie, agenţii economici care efectuează transport alternativ de persoane, având ca obiectiv identificarea naturii raporturilor juridice pe care aceştia le au cu persoanele fizice care prestează activitate pentru ei”, precizează ITM Dâmboviţa.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii ITM Dâmboviţa au depistat 145 de persoane lucrând fără forme legale, dintre care 57 la o singură firmă. În plus, au fost depistate şi situaţii în care angajatorul nu transmisese, aşa cum are obligaţia legală, elementele contractului individual de munca in Registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.043.000 lei şi au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate.

„Atragem atenţia, o dată în plus, că munca fără forme legale este extrem de dăunătoare pentru cei care lucrează la negru, chiar dacă, pe moment, aceştia se bucură poate de câştiguri atrăgătoare. Cealaltă faţă a monedei este însă una care ar trebui să pună pe oricine pe gânduri şi presupune lipsa unei acoperiri în cazul nedorit al unui accident de muncă, lipsa protecţiei sociale, de exemplu în caz de şomaj, iar, pe termen lung, vorbim despre lipsa contributivităţii la bugetul de pensii, despre o perioadă muncită, care nu va figura ca vechime”, mai transmite ITM Dâmboviţa.

Conform sursei citate, pentru a se asigura respectarea legislaţiei muncii, dar şi un mediu concurenţial corect, ITM Dâmboviţa va mai face astfel de controale. Instituţia anunţă că şi că la controalele similare din anii trecuţi au fost găsite nereguli şi date sancţiuni substanţiale.