Dâmboviţa: Controale DSVSA în contextul pestei, amenzi de peste 30.000 de lei şi 85 de kilograme de pastramă retrasă de la vânzare

Dâmboviţa: Controale DSVSA în contextul pestei, amenzi de peste 30.000 de lei şi 85 de kilograme de pastramă retrasă de la vânzare

Amenzi de peste 30.000 de lei şi 85 de kilograme de pastramă de oaie au fost retrase de la vânzare în urma unor controale ale DSVSA Dâmboviţa în târguri săptămânale din judeţ, controale efectuate în contextul pestei micilor rumegătoare.

Totodată, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă intensificarea unor astfel de controale în perioada următoare.

„În contextul epidemiologic european şi naţional privind confirmarea Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) în România, boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele, inspectorii DSVSA Dâmboviţa au efectuat controale oficiale în târgurile săptămânale organizate pe raza mai multor  unităţi administrativ – teritoriale pentru depistarea persoanelor/operatorilor care comercializează ilegal  produse şi subproduse de origine animală, animale vii etc. În urma controalelor efectuate s-au identificate persoane fizice şi operatori economici care comercializau produse de origine animală cu încălcarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, precizează DSVSA Dâmboviţa.

Conform sursei citate, ca urmare a deficienţelor şi neregulilor constatate au fost date opt amenzi în valoare totală de 30.400 de lei. De asemenea, s-a dispus retragerea de la comercializare şi neutralizarea cantităţii de 85 kg produse de pastramă de oaie.

Printre neregulile constatate de inspectorii DSVSA au fost: neîntreţinerea spaţiilor, echipamentelor, ustensilelor în condiţii corespunzătoare de igienă; depozitarea şi manipularea produselor alimentare în condiţii necorespunzătoare care pot determina contaminarea acestora, în aer liber, la temperaturi ridicate, fără echipamente frigorifice, direct pe drumul public; etichetarea necorespunzătoare, lipsa documentelor de provenienţă, încălcarea normelor sanitare privind demonstrarea trasabilităţii; comercializarea produselor alimentare, fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neaprobate sanitar veterinar. „Pentru a împiedica răspândirea PMR (Pestei Micilor Rumegătoare, n.r.) pe teritoriul ţării noastre, DSVSA Dâmboviţa solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţile publice locale. DSVSA Dâmboviţa în perioada următoare va intensifica controalele oficiale în târgurile săptămânale şi anuale ca măsură de prevenţie în combaterea Pestei Micilor Rumegătoare şi pentru prevenirea apariţie toxiinfecţiilor alimentare”, mai informează DSVSA Dâmboviţa.

error: Conţinut protejat !!