Dâmboviţa: Consiliul judeţean a pierdut 230 de hectare de la ADS, din cauză că nu a demarat investiţiile staţiunii Padina-Peştera
Consiliul Judeţean Dâmboviţa a pierdut terenul de 230 de hectare, preluat în 2010 de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru a realiza investiţii în zona Padina Peştera astfel încât aceasta să devină staţiune turistică.
Condiţia, la momentul preluării terenului, era ca, dacă în termen de patru ani de la preluare nu se realizează investiţia, terenul să revină la ADS. Termenul a fost prelungit de la patru la şase ani, iar în şedinţa din 31 ianuarie 2017 CJ Dâmboviţa a emis o hotărâre de scoatere din inventarul bunurilor a terenului respectiv. Terenurile fuseseră transmise în proprietatea judeţului Dâmboviţa, se arată în hotărârea consiliului judeţean consiliului judeţean, pentru a fi folosite la dezvoltarea turismului prin practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnă în zona Padina Peştera.
”Acel teren nu aş fi cu totul de acord că este pierdut, deci practic aveam nişte obligaţii în momentul când s-a preluat acel teren de la Agenţia Domeniilor Statului, era vorba de 230 de hectare de teren. Practic noi am făcut demersuri şi încercăm să revenim şi determinăm respectiva instituţie să revină pentru a da din nou acel teren consiliului judeţean. Noi aveam un drept pe acel teren, pentru o perioadă limitată, cu obligativitatea de a face nişte investiţii”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.
Acesta a adăugat că o parte din acest teren de la ADS este revendicat de foştii proprietari.
”Terenul revendicat nu afecta pârtiile de schi, pentru pârtii erau doar 14 hectare”, a precizat Oprea.
Consiliul Judeţean a început demersurile de realizare a staţiunii Padina Peştera încă din 2004 când avea realizat Planul Urbanistic de Zonă şi solicita avize de mediu, în 2009 se contura modul cum va arăta staţiunea şi se trasau pârtiile de schi, iar în anii următori s-au realizat exproprierile pentru obţinerea terenului pentru pârtii.
”Pe de alte parte vreau să vă spun că acele pârtii care au fost trasate au întâmpinat serioase dificultăţi, tocmai de aceea s-a semnat în cursul anului trecut acest contract cu Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism, singura instituţie abilitată în România care emite avizele pentru construirea unor pârtii de schi, şi se lucrează acum la traseele unor pârtii mare parte dintre ele se suprapun pe avea expropriat Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Mai există traseul unei pârtii care a funcţionat prin anii ’60-’70, undeva sub traseul telecabinei care urcă de la Peştera la Babele, însă acolo suprafaţa de teren nu aparţine CJ Dâmboviţa, ci unor deţinători privaţi şi trebuie făcută o activitate de expropriere dacă vrem să construim vreodată o pârtie acolo”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.
Acesta spune că acum a solicitat ministerului de resort demararea procedurilor pentru a declara staţine turistică zona Padina Peştera.
”Am făcut solicitare către Ministerul Turismului pentru a începe demersurile să fie declarată staţiune de interes local sau naţional, (…) am cerut sprijin de la guvern pentru construcţia acestor pârtii de schi, măcar a uneia”, a precizat Oprea.