Dâmboviţa: Cazurile de violenţă domestică în creştere în mediul urban

Dâmboviţa: Cazurile de violenţă domestică în creştere în mediul urban

Infracţiunile privind violenţa domestică au crescut în primele nouă luni în mediul urban, în Dâmboviţa, cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Dâmboviţa, remis, marţi.

„Ponderea faptelor de acest gen este reprezentată de infracţiunile de lovirea sau alte violenţe, 69,87%, 974 de fapte, ameninţarea  14,20%, 198 de fapte, abandonul de familie 5,66%, 79 de fapte (…). Infracţiunile sesizate privind violenţa domestică înregistrează creşteri atât în mediul rural (+ 0,29%), cât şi în mediul urban (+12%), în primele 9 luni ale acestui an, poliţiştii intervenind la 1.665 de cazuri de violenţă domestică (359 de cazuri în mediul urban şi 1.306 în mediul rural)”, precizează IPJ Dâmboviţa.

În ceea ce priveşte locul comiterii acestora, 928 de fapte au fost produse la domiciliu, iar 466 în spaţiul public.

În perioada analizată, au fost înregistrate 944 de sesizări la numărul unic de urgenţe 112.

Referitor la ordinele de protecţie, instanţele judecătoreşti au emis 158 de ordine, 90 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecţie provizorii. În 41 de cazuri ordinele de protecţie au fost încălcate, cu 68,33% mai puţine faţă de perioada similară a anului 2022.

„În ceea ce priveşte calitatea victimei în relaţia cu agresorul, în perioada analizată, s-a constatat că în 471 de cazuri victima este soţ/soţie sau foşti soţi cu autorul, în 416 cazuri victima îi este/ a fost concubin/concubină autorului, iar în alte 146 de cazuri victima îi este autorului părinte/tutore legal (…). Numărul mai mare de infracţiuni de violenţă în familie indică faptul că victimele acestor fapte au din ce în ce mai multă încredere să se adreseze poliţiei pentru a obţine ajutor”, mai anunţă IPJ Dâmboviţa.

Victimele violenţei în familie sunt sfătuite să ceară ajutor la Poliţie. Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Dâmboviţa desfăşoară activităţi informativ-preventive pentru prevenirea violenţei domestice, fiind organizate întâlniri interactive şi puse în dezbatere aspecte privind cauzele şi factorii favorizanţi ai violenţei, formele de manifestare, precum şi modalităţile de prevenire ale acestui gen de infracţiuni care afectează toate categoriile de persoane, indiferent de vârstă sau de statul social.

error: Conţinut protejat !!