Un bătrân de 73 de ani din oraşul dâmboviţean Pucioasa a fost înşelat prin metoda accidentul cu 4.000 de lei, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IJP) Dâmboviţa, remis luni.
Bătrânul a fost sunat de cineva care s-a dat drept fiul său, i-a spus că a avut un accident rutier şi i-a cerut bani.
”Din cercetări a reieşit că partea vătămată ar fi fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind fiul său şi sub pretextul că acesta ar fi fost implicat într-un accident de circulaţie, i-ar fi solicitat 4.000 de lei. Partea vătămată a dat curs solicitării, iar ulterior a fost contactat telefonic de fiul său, dându-şi seama că a fost înşelat”, se arată în comunicatul IPJ Dâmboviţa.
În cauză, poliţiştii efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, în vederea identificării bănuitului şi recuperării prejudiciului.
La nivelul judeţului Dâmboviţa au avut loc în ultimii doi ani mai multe astfel de înşelătorii, iar poliţiştii au atras atenţia asupra metodei accidentul.
Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să nu dea curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale; să nu ofere date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
”Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi”, mai informează IPJ Dâmboviţa.
Totodată poliţiştii subliniază că în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.
”Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale”, mai informează IPJ Dâmboviţa.