Site icon stiriDB

Dâmboviţa: Autorităţile judeţene, îngrijorate de numărul mare de maidanezi, vor să înfiinţeze un serviciu de ecarisaj

caine-primarie-2

Autorităţile judeţene din Dâmboviţa vor să ia măsuri în privinţa câinilor fără stăpân, îngrijorate de numărul mare al maidanezilor vor să înfiinţeze un serviciu judeţean de ecarisaj.

Conform Consiliului Judeţean Dâmboviţa, sunt mii de câini fără stăpân în toate localităţile judeţului, inclusiv în cele rurale. Mai mult, câini sunt şi în curţile interioare ale spitalelor.

”Toate unităţile administrativ teritoriale se confruntă cu fenomenul câinilor fără stăpân, el nu mai poate fi stăpânit doar cu resurse locale, de fapt nicio unitate administrativ teritorială nu are asemenea serviciu, cu excepţia municipiilor Târgovişte şi Moreni şi poate a unor oraşe. Deci va trebui să înfiinţăm în perioada imediat următoare un astfel de serviciu public, în cadrul ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, n.r.) Salubritate, care să asigure toate activităţile legale: adăpost, după adăpost 15 zile în care dacă animalul nu e revendicat de nimeni să se poată trece la eutanasiere”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Acesta spune că foarte puţini primari au luat măsuri în privinţa câinilor fără stăpân şi de aceea trebuie înfiinţat un serviciu judeţean de ecarisaj.

”Avem nu câţiva câini, avem mii de câini prin localităţi, sunt sute de câini la gropile de gunoi, au început să fie sute de câini prin localităţile rurale din judeţ şi problema aceasta nu mai poate fi lăsată, aşa, la măsuri luate ici-colo de câte un primar. Din păcate ne confruntăm şi cu un fenomen generat de marile oraşe: strâng câinii şi îi aduc în pădurile din jurul Dâmboviţei. Ne mai confruntăm cu un fenomen al aşa numiţilor iubitori de animale, care iubesc animalele declarativ, mai mult sunt preocupaţi de încasarea subvenţiilor din diverse surse interne sau externe, fac foarte multă gălăgie, iau câini de pe stradă şi îi aduc înapoi în stradă a doua zi şi pretind că şi-au făcut datoria pe un sector care este sensibil, care este dificil”, a precizat Ţuţuianu.

Maidanezi sunt şi în curţile unităţilor medicale din judeţ, ceea ce reprezintă un pericol pentru pacienţi.

”Vă mai spun, şi Spitalul Judeţean Târgovişte are probleme cu câinii, nu numai în locaţia centrală, unde sunt mai puţini, dar sunt mult mai mulţi în locaţiile de la Gura Ocniţei şi Moroieni”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

O decizie privind înfiinţarea unui serviciu public judeţean de ecarisaj se va lua în perioada următoare.

”Vom face analiza şi vom decide asupra acestui aspect la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. Evident că trebuie să asigurăm şi un buget minim, o organigramă”, a mai spus Ţuţuianu.