Dâmboviţa: Au fost inaugurate sculpturile realizate la tabăra de ”Vasile Blendea” de la Moreni
Sculpturile realizate în cadrul taberei ”Vasile Blendea” de la Moreni au fost inaugurate, sâmbătă, şi amplasate în zona blocului turn din localitate.
”A avut loc inaugurarea operelor de artă create în cadrul primei ediții a Simpozionului de sculptură Vasile Blendea de artiștii Marius Viorel Ivanovici – Pitești, directorul simpozionului; Jorge Mafu (Gheorghe Maftei) – București; George Tănase – București, Lucian Tudorache – Piatra Neamț și Ilarion Voinea – Cluj Napoca. Acestea au fost amplasate în noul parc care va fi realizat în zona Blocului Turn. La eveniment au fost prezenți Constantin Dinu – primarul Municipiului Moreni, Adrian Țuțuianu – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ioan Marinescu – vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, consilieri locali, cadre didactice din localitate, artiști și numeroși cetățeni”, se arată pe pagina de facebook a Primăriei Moreni.
Tematica taberei de sculptură a vizat istoria Municipiului Moreni, strâns legată de exploatarea petrolului din această zonă.
Tabăra de sculptură ”Vasile Blendea” a fost deschisă pe 2 iulie, la Moreni şi a durat 20 de zile. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în parteneriat cu Primăria municipiului Moreni şi Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România.
Bugetul alocat taberei de sculptură a fost de aproximativ 40.000 de lei, jumătate din sumă de către Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cealaltă jumătate de la Primăria Moreni.
Numele taberei de sculptură poartă numele lui Vasile Blendea (1895 – 1988), absolvent al Şcoli de Arte Frumoase din Bucureşti ca elev al lui D. Paciurea, la sculptura şi compoziţie, şi al lui Frederic Storck la desen. Între anii 1930-1952 a fost profesor de desen la liceul ”Ienachiţă Văcărescu” şi la alte şcoli din Târgovişte. În Târgovişte este amenajat muzeul ce poartă numele artistului şi adăposteşte colecţia Emilia şi Vasile Blendea, în cadrul căreia se evidenţiază lucrări de artă plastică (desene, pictură, grafică, sculptură) şi piese cu caracter memorial (scrisori, manuscrise, fotografii de familie).