Dâmboviţa: A fost semnat contractul pentru Etapa I a construirii staţiei de tratare deşeuri de la Şotânga
Preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, anunţă că a semnat contractul pentru Etapa I a construirii staţiei de tratare deşeuri de la Şotânga.
„Astăzi (joi, n.r.), alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, am semnat un contract deosebit de important pentru protejarea viitorului copiilor noștri și a județului în care trăim. Astfel, cu finanțare europeană, Programul Operațional Infrastructură Mare Etapa 2014-2020, depășim prima fază a proiectului prin care vom construi „Instalația de tratare a deșeurilor colectate separat și a centrului de aport voluntar deșeuri de la Șotânga”, o investiție uriașă – 94.500.000 de euro”, precizează Corneliu Ştefan.
Valoarea contractului aferent Etapei I se ridică la aproximativ 36 de milioane de lei. Din această sumă, 22 de milioane de lei reprezintă fonduri europene, diferența fiind contribuția Consiliului Județean Dâmbovița la acest proiect.
În baza contractului semnat se vor achiziționa:
– peste 62.000 de unități de compostare individuală;
– 4 autocompactoare de 22 mc și 7 autocompactoare de 16 mc pentru biodeșeuri;
– 2 autocompactoare pentru deșeuri textile;
– soft de management al deșeurilor;
– 75.000 de europubele biodeșeuri de 120l;
– 116.000 de europubele deșeuri recilcabile de 120l;
– 170 de recipiente dedicate colectării textilelor;
– 560 de containere de 1.100 litri pentru biodeșeuri.
Etapa a II-a, pentru care preşedintele CJ Dâmboviţa spune că se va obține finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, are o valoare totală de 87,2 milioane de euro, iar implementarea acesteia presupune realizarea instalației de tratare a deșeurilor colectate separat, care conține:
– instalație de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile, cu sortare semiautomată;
– instalație de tratare mecanică a deșeurilor reziduale;
– linie de tratare biologică prin digestie anaerobă pentru tratarea biodeșeurile colectate separat, cât și a deșeurile cu conținut organic;
– platformă de compostare;
– un centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxurilor de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Șotânga.
„Scopul meu și, sunt convins, al tuturor dâmbovițenilor este acela de a reduce impactul negativ asupra naturii. Astăzi, ne-am angajat să investim în tehnologii și practici care vor minimiza poluarea în fiecare localitate a județului Dâmbovița, pentru a lăsa în urmă un mediu curat și sănătos pentru generațiile viitoare. Este un pas mare și încă o dovadă din partea noastră că mediul înconjurător primește atenția și protecția cuvenite”, anunţă preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.