Contracte de eficientizare energetică pentru unităţi de învăţământ şi modernizarea iluminatului public local prin programe ale Administraţiei Fondului de Mediu au fost semnate, luni, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
„Investițiile în școli și grădinițe sunt esențiale pentru asigurarea unei educații de calitate! La fel de importante sunt confortul și siguranța în comunitățile noastre! Mă bucur că astăzi, la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, au fost semnate 15 contracte cu 14 primării dâmbovițene prin care, cu sprijinul Administrația Fondului pentru Mediu reprezentată de președintele instituției, Laurențiu Neculaescu, 6 unități de învățământ vor beneficia de lucrări de eficientizare energetică, iar 9 administrații publice locale vor moderniza sistemul de iluminat public”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Valoarea finanțării prin Administrația Fondului pentru Mediu se ridică la peste 21,5 milioane de lei, din care: 11,5 milioane de lei pentru îmbunătățirea iluminatului public şi 10 milioane lei pentru eficientizare energetică.
„Pentru modernizarea iluminatului public, primăriile Târgoviște, Fieni, Ulmi, Vârfuri, Costeștii din Vale, Lucieni, Hulubești, Sălcioara și Valea Lungă vor achiziționa și monta peste 3.700 de corpuri de iluminat LED cu eficienţă ridicată. De asemenea, se mai au în vedere: amenajarea de linii electrice de joasă tensiune subterane sau aeriene; stâlpi de iluminat noi; echipamente de comandă, automatizare şi sisteme de telegestiune. În ceea ce privește eficientizarea energetică a unităților de învățământ, vorbim de 3 școli, câte una în Produlești, Runcu și Gura Foii, dar și 2 grădinițe la Titu și una în Vulcana Pandele”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Acesta a adăugat că în cazul efiecientizării energetice se pot face: izolarea termică a clădirii, montarea/repararea/înlocuirea instalaţiei interioare de distribuţie a agentului termic sau a apei calde de consum; înlocuirea vechilor corpuri de iluminat cu unele noi cu eficienţă energetică ridicată; montarea de panouri fotovoltaice sau alte surse de producere a energiei regenerabile, astfel încât administrațiile publice să poată realiza economii la bugetele locale.
La eveniment a fost prezent preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu Neculaescu.