Dâmboviţa: 100 de tineri din Republica Moldova, în vizită în judeţ, printr-un program guvernamental

Dâmboviţa: 100 de tineri din Republica Moldova, în vizită în judeţ, printr-un program guvernamental

Primii participanţi ai programului ”Descoperă şi cunoaşte România”, 100 de tineri din Republica Moldova, aflaţi sâmbătă în vizită în judeţul Dâmboviţa, s-au arătat interesaţi de proiectele pentru tineri ale administraţiei locale şi ale statului român.

Tinerii au fost primiţi la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa de secretarul instituţiei, Ivan Vasile Ivanoff, care le-a făcut o prezentare a judeţului şi le-a vorbit despre atribuţiile consiliului. Acesta a fost întrebat despre cum se preocupă reprezentanţii adminstraţiei locale de a atrage tinerii plecaţi în străinătate să se reîntoarcă în ţară şi care sunt, în general, proiectele adresate tinerilor.

Ivanoff le-a vorbit tinerilor din Moldova despre existenţa unor proiecte guvernamentale adresate tinerilor, cum ar fi ”Start Up Nation”, de finanţare a unor idei de afaceri, dar a mai spus că administraţia locală colaborează cu alte instituţii ale statului pentru a crea programe pentru tineri.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa este înfrăţit cu raioanele Ialoveni şi Ştefan Vodă din Republica Moldova şi urmează să încheie un acord şi cu raionul Căuşeni.

Mulţi dintre tinerii prezenţi, sâmbătă, la Târgovişte, prin programul ”Descoperă şi cunoaşte România” au spus că sunt din Căuşeni şi s-au arătat interesaţi de a reveni la Târgovişte.

Tinerii au vizitat Curtea Domnească Târgovişte şi au mers la campusul Universităţii Valahia, unde rectorul Călin Oros le-a făcut o prezentare a centrului universitar, subliniind oportunităţile pe care le oferă universitatea târgovişteană.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a deschis oficial proiectul pilot „Descoperă și Cunoaște România”, vineri, la Palatul Parlamentului.

În perioada 13-15 octombrie, 100 de tineri din Republica Moldova beneficiază de un tur al Palatului Parlamentului, vizitează monumente istorice, muzee și fac o excursie în județul Dâmbovița.

”Voi sunteţi primii din cadrul proiectului ‘Descoperă şi cunoaşte România’ şi, împreună cu voi, şi noi învăţăm foarte multe, cum să îmbunătăţim lucrurile. Şi atunci e foarte important pentru noi ca voi să fiţi model şi exemplu pentru cei care ne susţin să facem acest proiect. Pentru acest proiect am selectat văzându-vă fiecare CV şi fiecare scrisoare de intenţie pe care aţi scris-o şi atunci e important pentru noi ca peste tot unde mergem, fie că vorbim de consiliul judeţean, fie că vorbim de alte locuri pe care le vizităm să arătăm că ne susţineţi pentru a organiza alte deplasări pentru următorii care vor veni”, le-a spus, la Târgovişte, participanţilor din program, secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet.

Ediția 2017 a programului ”Descoperă şi cunoaşte România” se va desfășura în perioada octombrie – decembrie, vizând, în această primă etapă, participarea a 300 de tineri etnici români din Republica Moldova, urmând ca edițiile viitoare să fie dedicate, anual, celorlalte comunități românești din afara granițelor țării.

Partenerii programului „Descoperă și Cunoaște România” sunt: AGERPRES, TVR internațional, Radio România Internațional, Radio România Actualități.

error: Conţinut protejat !!