Site icon stiriDB

Cum explică Prefectura Dâmboviţa luarea unei măsuri care recomandă o recomandare

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care recomandă purtarea măştilor în spaţiile publice, se arată într-un comunicat al Centrului Judeţean de Comunicare şi Informare Publică Dâmboviţa.

„A fost aprobată hotărârea CJSU nr. 15/08.04.2020, prin care se recomandă acoperirea feţei (nas, gură) cu mască, inclusiv mască improvizată sau alte materiale de protecţie, de unică folosinţă sau reutilizabile (eşarfe, fulare sau alte accesorii vestimentare), în timpul deplasării în afara locuinţei sau a gospodăriei, a locuitorilor judeţului Dâmboviţa, în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a noului coronavirus (SARS-CoV-2). Totodată, conform hotărârii, recomandarea se aplică şi la intrarea în toate spaţiile publice, spaţiile comerciale, instituţii publice, agenţi economici şi entităţi care derulează activitate cu publicul, farmacii, pieţe agroalimentare şi mijloace de transport public”, precizează Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică Dâmboviţa.

Şi dacă a luat CJSU această hotărâre, şi dacă nu o lua, nu se schimbă nimic.

Prefectura Dâmboviţa explică de ce a fost luată o hotărâre prin care se recomandă o recomandare, pentru că la acest moment există o recomandare din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică de purtare a măştilor de protecţie.

„Pentru a introduce obligativitatea într-o atare hotărâre, ar presupune şi existenţa unei sancţiuni, ceea ce ar ieşi din sfera de competenţă a CJSU”, susţine purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa, Andreea Dinu.

Decizia CJSU Dâmboviţa vine în contextul în care la nivel de judeţ se aşteaptă măsuri concrete, primarii spun că nu primesc niciun ajutor şi că prefectul nu se interesează de situaţia din localităţile în care sunt cazuri confirmate de coronavirus. De la numirea în funcţia de prefect, Aurelian Popa nu a susţinut nicio conferinţă de presă, iar în această perioadă comunicarea cu cetăţenii este una extrem de importantă.

Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică Dâmboviţa mai anunţă că, în ultimele 24 de ore, au fost verificate 1.200 de persoane aflate în izolare la domiciliu în Dâmboviţa. În activităţile desfăşurate au fost angrenaţi 51 miliari. În urma acţiunilor de verificare a respectării prevederilor ordonanţelor militare, la nivelul judeţului, au fost aplicate 163 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 386.800 lei.

În Dâmboviţa sunt în izolare la domiciliu 750 persoane asimptomatice şi se află în carantină 464 persoane.