Indiferent dacă eşti aici pentru a te inspira sau informa, sau cauţi soluţii eficiente pentru sonorizare, merită să citeşti acest articol. Pe piaţa sunt numeroase modele de boxe şi sisteme de sunet, iar alegerea celui potrivit pentru tine poate fi cu adevărat copleşitoare.
De aceea, indiferent dacă eşti în căutarea unui set boxe pentru scenă sau a unui sistem de sonorizare pentru acasă, merită să faci un minim de cercetare înainte de a trece la achiziţii. Chiar şi atunci când te-ai hotărât cu privire la modelul de boxe sau difuzoare pe care îl vrei, rămân câteva aspecte de care trebuie să ţii cont.
Stabileşte un buget realist
Pentru a evita situaţiile neplăcute, este bine să decizi de la început în ce buget vrei să te încadrezi. Acest lucru te va ajuta să restrângi căutările şi să te rezumi doar la câteva modele. De asemenea, dacă vrei un sistem de sonorizare complet, trebuie să decizi în ce vei investi mai mult. Nu are sens să cheltuieşti 90% din buget pe difuzoare dacă vei lua şi un sistem complet de sonorizare.
De asemenea, dacă deţii deja un sistem, s-ar putea să fie necesar doar să adaugi câteva componente noi. Totodată, dacă vrei să actualizezi anumite componente din sistem, ia în considerare un buget realist care să îţi permită să achiziţionezi difuzoare de calitate care să justifice achiziţia.
Deloc în ultimul rând, încearcă să priveşti în viitor când faci achiziţia şi nu uita că un buget puţin mai mare te-ar putea scuti de investiţii în viitor.
Măsoară camera
Este crucial să măsori cu atenţia camera în care vei monta sistemul de sonorizare. Spaţiul de care dispui şi poziţionarea pot condiţiona tipul difuzoarelor şi ar trebui să te ajute să restrângi căutările. Majoritatea difuzoarelor au nevoie de un anumit spaţiu pentru a performa cel mai bine, motiv pentru care se pot aşeza doar lângă un perete.
Întrucât există numeroase modele de boxe şi difuzoare extraordinare în ceea ce priveşte sunetul, spaţiul disponibil nu trebuie să afecteze calitatea produsului cumpărat. Nu uita că undele sonore pot fi afectate de obstacole şi, dacă un producător recomandă să fie doi metri între difuzoare şi perete, cel mai bine este să ţii cont de acest lucru.
Alege tipul de difuzor ţinând cont de volumul sunetului
Când cauţi boxe şi difuzoare vei găsi modele de podea sau pentru raft, dar şi combinaţii de subwoofer sau sateliţi. Ca regulă generală, difuzoarele mai mari asigură un volum mai mare, mai mult bas şi o dinamică mai bună.
Ia în considerare volumul la care va fi redat sunetul şi cumpăra tipul de boxe şi difuzoare potrivit. Altfel, ar fi o risipă să achiziţionezi boxe mari de podea pentru audiţii în spaţii mici la un volum rezonabil care să nu deranjeze vecinii. Totodată, difuzoarele acelea pentru rafturi pe care le-ai văzut vor face faţă unei petreceri cu volumul dat la maximum într-un living spaţios?
Difuzoare Bi Wire sau normale?
Chiar dacă nu trebuie folosite amândouă, difuzoarele Bi Wire au două seturi de terminale. De asemenea, multe difuzoare au patru terminale pentru conectarea cablurilor şi oferă opţiunea de Bi Wire.
În cazul difuzoarelor normale sau cu un singur fir, toate frecvenţele sunt emise odată. Dacă Bi Wire foloseşte două seturi de cabluri, amplificatorul poate conduce separat semnalele de frecvenţe înalte, medii sau joase, sunetul obţinut fiind mai curat. Totodată, este posibil ca amplificatorul să nu accepte Bi Wire şi, pur şi simplu, nu merită să mai iei în considerare această opţiune.
Difuzor pasiv, activ sau alimentat?
Majoritatea difuzoarelor sunt pasive, ceea ce înseamnă că puterea vine de la amplificator iar difuzorul doar direcţionează semnalul către drivere. Pe de altă parte, într-un difuzor alimentat, semnalul este amplificat în interiorul boxei difuzorului, ceea ce înseamnă că este necesară o alimentare separată.
Difuzorul alimentat este diferit de cel activ. Am văzut că un difuzor alimentat are amplificatorul încorporat şi transmite semnalul printr-un crossover, iar acest lucru înseamnă că semnalul este amplificat înainte de a fi separat în benzi de frecvenţă şi transmis către drivere. Cu difuzoare active, fiecare drive este alimentat de propriul amplificator, crossover-ul funcţionează la nivel de linie şi calibrarea se poate face cu mai multă precizie.
Puterea şi impedanţa
Dacă difuzoarele vor fi solicitate, vei avea nevoie de un amplificator pentru a le susţine. De asemenea, când le alegi, nu ţine cont de puterea din descriere, ci şi de modul în care impedanţa scade la 4 ohmi. Dacă numărul se dublează, atunci ai un amplificator care va fi capabil să ducă difuzoarele mai solicitante.
Ţine cont de mediu si design pentru a-ţi proteja investiţia
Când cumperi difuzoare pentru o cameră, trebuie să te asiguri că arată bine, dar să ţii cont şi de mediul pentru a-ţi proteja investiţia. Astfel, dacă ai copii mici sau animale de companie curioase, este bine să protejezi tweeterul. Totodată, pe domurile metalice urmele de degete sunt mult mai vizibile şi se îndepărtează şi greu.
Din fericire, există difuzoare prevăzute cu grile pentru tweeter, astfel încât să fie protejate, dar fără a le ascunde designul.