Site icon stiriDB

Cristian Stan, primar Târgovişte: Remedierile la PIDU-ri se fac pe banii constructorilor

remediere-pidu-1

Lucrările realizate la infrastructură prin Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană (PIDU A şi B) din Târgovişte au probleme, iar remedierile se efectuează pe banii constructorilor, informează primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.

Edilul spune că a decis ca recepţia să nu se facă până când calitatea lucrărilor nu va fi cea corespunzătoare.

COMUNICAT DE PRESĂ

În ultimele zile, în municipiul Târgoviște se desfășoară lucrări de intervenție la infrastructură în mai multe puncte care fuseseră reabilitate prin proiectul european Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) – zonele A și B. Se decapează străzi întregi, se refac trotuare, se toarnă din nou asfalt, etc.

Față de unele întrebări firești care ar putea interveni, e de datoria mea să fac următoarele precizări:

  • Primăria municipiului Târgoviște, în calitate de beneficiar al lucrărilor pe cele două PIDU-uri, trebuie să recepționeze aceste lucrări în condiții de execuție corespunzătoare proiectului.
  • Am refuzat categoric să semnez recepția unor lucrări care aveau probleme evidente de execuție, multe dintre ele semnalate chiar de către locuitorii orașului. Toate aceste lucrări au fost reluate și se refac în această perioadă.
  • Lucrările respinse de la recepție se refac acum pe banii constructorilor! Primăria Târgoviște nu plătește niciun leu pentru străzile pe care se toarnă din nou asfalt sau pentru trotuarele din nou reabilitate. Toate aceste intervenții se fac, conform contractului, pe cheltuiala constructorilor, care au obligația de a ne preda un proiect conform.
  • Puteam foarte bine să amân aceste lucrări cu o lună de zile, până după campania electorală, evitând riscul unor discuții sau nemulțumiri. Dar, dacă făceam asta și trecea perioada obligațiilor constructorilor, am fi plătit toate aceste remedieri din banii noștri! Ce era mai responsabil să fac: să las lucrurile așa până trece campania electorală sau să acționez direct pentru a-i forța pe construtori să plătească acum? Nu știu ce ar fi făcut alții în locul meu, dacă ar fi ales capitalul politic și paguba bugetului public, dar eu am conștiința împăcată că fac lucrul corect pentru Târgoviște!
  • Cerându-le scuze locuitorilor din zonele în care se intervine pentru remedieri, îi asigur că niciodată, cu mine primar, municipiul Târgoviște nu va plăti pentru greșeli care aparțin altora!

P. Primar,

Daniel-Cristian Stan

Pe perioada implementării acestui proiect cu finanţare europeană au existat mai multe critici, atât din partea autorităţilor, cât şi a reprezentanţilor presei şi a cetăţenilor, cu privire la calitatea lucrărilor.

PIDU A prevede lucrări în micro 6.

Valoarea proiectului PIDU A este de 75,8 milioane de lei. Finanţarea este asigurată în proporţie de 80,4% de fonduri europene, 17,6% de la bugetul de stat şi 2% contribuţia Primăriei Târgovişte.

Lucrările au fost executate de Delta ACM 93 SRL şi Verta Tel SRL.

Proiectul de finanţare a fost semnat în septembrie 2010, la Târgovişte, de ministrul de la acea vreme al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Contractul pe zona A PIDU prevede lucrări în micro 6 din Târgovişte de reabilitare străzi, reţele de iluminat public şi fibră optică, reţele de apă-canal. De asemenea proiectul prevede realizarea de piste pentru biciclişti, în lungime de opt kilometri, 12 staţii de transport public, patru spaţii de joacă, şase hectare de amenajare teren spaţii verzi. Totodată sunt prevăzute a fi realizate 1.900 de locuri de parcare.

PIDU B prevede lucrări în patru cartiere din Târgovişte: Aleea Trandafirilor, cartierul CFR, micro 11 şi micro 12.

Valoarea proiectului este de aproape 70 de milioane de lei. Finanţarea este asigurată în proporţie de 98% de fonduri europene şi 2% contribuţia Primăriei Târgovişte.

Lucrările au fost executate de Construcţii Erbaşu, lider de asociere, şi firma UTI.

Proiectul PIDU B prevede reabilitare reţelele de iluminat, reţele de apă-canal, amenajate trotuare, amenajare aproape 3.000 de locuri de parcare, construire piste pentru biciclişti, realizarea a şase staţii de transport public, şase parcuri şi amenajarea unui hectar de spaţiu verde.