Site icon stiriDB

COS Târgovişte a intrat oficial în faliment!

Instanţa de judecată a declarat, miercuri, intrarea în faliment a COS Târgovişte.

Decizia Tribunalului Dâmboviţa, din data de 30 iunie 2021:

Solutia pe scurt: Respinge cererea de confirmare plan de reorganizare modificat şi completat, propus de societatea creditoare ALPHARD FINANCIAL CORP. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de intrare în faliment, cerere formulată de creditoarea SC Distribuţie Energie Electrică România SA. În temeiul disp. art. 107 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei COS Târgovişte SA. În temeiul art. 107 alin 2 lit. b din Legea privind procedura insolvenţei nume?te, în calitate de lichidator judiciar provizoriu, pe Maestro SPRL filiala Bucureşti, cu o retribuţie de 1500 lei, acesta urmând a îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea privind procedura insolvenţei. În temeiul art. 107 alin. 2 din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, dispune dizolvarea societăţii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor si Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, pentru efectuarea menţiunii, precum si publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii la 13 08 2021; Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea si comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 27 08 2021 ; Fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute in cursul procedurii la 10 09 2021. Fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 30 09 2021. Acordă termen pentru continuarea procedurii la 19 10. 2021.

Document: Hotărâre intermediară  204/2021  30.06.2021

Lista creditorilor este de peste 400 firme, instituţii, asociaţii şi persoane.

 Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște este în procedură de insolvență din februarie 2013. În campania electorală de la sfârşitul anului 2020, guvernanţii de la acea vreme (PNL) anunţau că salvează combinatul târgoviştean. Deşi era pandemie, guvernul a organizat o întâlnire pe platoul Prefecturii Dâmboviţa, în noiembrie 2020, unde au fost prezenţi premierul de la acea vreme Ludovic Orban, şi ministrul economiei, Virgil Popescu, care au anunţat salvarea combinatului, Au spus cei doi salariaţilor COS Târgovişte că statul va prelua activele combinatului. Acest lucru s-a dovedit a fi doar o promisiune electorală şi nimic mai mult. Combinatul nu a fost salvat şi acum este dizolvat.

Conform site-ului combinatului, conducerea COS este:

Administrator special: Oleg Shvedakov

Administrator judiciar : Maestro S.P.R.L. – Filiala Bucuresti cu sediul în Bucureşti, str. Turturelelor nr. 11A, et.4, sector 3, înregistrată în Registrul Formelor de Organizare a UNPIR sub nr. RFO 0727, nr. matricol UNPIR 2A0727/2014, CUI 32718093

Conducerea executiva:

Vladimir Gofman – Director General

Alexey Shutov – Director Coordonator Intretinere si Reparatii

Economedia.ro scrie despre acţionariatul combinatului şi despre firma care a cerut falimentul COS Târgovişte.

Combinatul s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel, iar acum este controlat de offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd cu 86 %. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) deține 4 %, iar restul e deținut de mici acționari. Administratorul special al combinatului este cetățeanul rus Oleg Shvedakov, născut în 1973 în fosta URSS.

Firma Uni Steel Impex, un distribuitor de feroaliaje și metale neferoase, a formulat cererea de deschidere a procedurii falimentului pentru suma de aproape 331.000 de lei, reprezentând facturi neachitate din 2019.

Instanța a amânat procedura de insolvență pentru data de 15 iunie 2021, astfel încât creditorii să ia cunoștiință de cererea de intrare în faliment.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Uni Steel Impex este deținută de Mirabela Filișan din comuna Buzescu, Teleorman, cu 90%, și Adrian Popa din Sectorul 5 al Capitalei, cu 10%.

Ziua în care COS a intrat în faliment, o zi tristă pentru Târgovişte, spun sindicaliştii

Sindicatul Valahia a scris pe pagina de facebook că ziua în care instanţa a decis intrarea în faliment a COS este una tristă.

„Zi tristă pentru Târgoviște și pentru România….Astăzi 30 iunie 2021 , Tribunalul Dâmbovița a hotărât dizolvarea COS Târgoviște și deschiderea procedurii falimentului. Chiar şi în acest moment statul poate interveni şi poate salva acest combinat …dacă politicienii înțeleg că este în interesul României să nu piardă prin dezmembrare aceasta combinat metalurgic! Vom reveni cu amănunte!”, se arată în postarea sindicatului Valahia, condus de Nicolae Dragodănescu.

COS Târgovişte a intrat în insolvenţă în 2013

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

Cine deţine acum COST

La Bursa de Valori Bucureşti este anunţată suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor COS Târgovişte, este publicată decizia Tribunalului Dâmboviţa din data de 30 iunie 2021 şi este prezentată structura acţionariatului combinatului: Mazut Investments Limited loc. Nicosia CYP 86.60 %, statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului loc. Bucureşti 4,04%, alţi acţionari 9,35%.