Site icon stiriDB

”CoolPeace” – şcoala de vară de studii baltice şi nordice începe sâmbătă la Târgovişte

Coolpeace

Şcoala de vară de studii baltice şi nordice, ”Coolpeace”, are loc în perioada 1-16 august, la Târgovişte, şi are o participare de 50 de studenţi din centre universitare din toată ţara (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Galaţi, Târgovişte).

Locaţia şcolii de vară este campusul Universităţii Valahia.

”Studenţii vor lua parte la cursuri de limbi scandinave, finice şi baltice, module de cultură, istorie, cinematografie sau geografie a ţărilor nordice şi baltice, dar şi la o serie de workshop-uri şi de activităţi al căror principal scop îl reprezintă deschiderea de noi orizonturi culturale şi înţelegerea interacţiunii şi convergenţelor dintre români şi popoarele nordice”, se arată într-un comunicat al organizatorilor, remis vineri.

Şcoala de vară reprezintă un program educaţional multianual organizat de Universitatea Valahia din Târgovişte (UVT) în parteneriat cu universităţile norvegiene Agder şi Oslo, cu Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice (ARSBN), cu Ambasada Lituaniei în România şi cu Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii.

”Scopul acestei şcoli îl reprezintă realizarea unui schimb de bune practici şi a unui transfer de cunoaştere şi valori între profesorii români şi cei din zona baltică sau scandinavă. În afara cursurilor de limbi scandinave, finice şi baltice (norvegiană, daneză, suedeză, islandeză, finlandeză, estoniană, letonă şi lituaniană), organizatorii ”CoolPeace” au pregătit pentru anul acesta o serie de cursuri de cultură şi civilizaţie prin intermediul cărora participanţii vor descoperi literatura, filmul, tradiţiile sau turismul din zonele vizate, dezbateri pe diferite teme de istorie sau geografie a Ţărilor Nordice, dar şi o serie de workshop-uri prin care studenţii să poată descoperi singuri această cultură diferită de cea sud-est europeană”, se mai arată în comunicatul remis de oganizatori.

Deschiderea Şcolii de vară 2015 va avea loc, sâmbătă, în amfiteatrul Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară al Universităţii Valahia, iar de la ora 12.00 va avea loc, la Muzeul de Istorie din Târgovişte vernisajul a două expoziţii – una de fotografie norvegiană şi alta de artă grafică finlandeză.Expoziţiile vor putea fi vizitate în perioada 1-17 august 2015.

Programul este finantat prin mecanismul financiar SEE (fonduri donate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), în cadrul Fondului de Burse, Programul de burse şi cooperare inter-instituţională în învăţământul superior. Şcoala de vară se află, anul acesta, la a treia ediţie, după ce, în 2012, s-a desfăşurat sub denumirea ”Lumini Nordice”, iar anul trecut a purtat denumirea ”A piece of culture, a culture of peace”.