Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi nu este de acord cu dezvoltarea zonei montane

Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi nu este de acord cu dezvoltarea zonei montane

Consiliul Judeţean (CJ) Dâmboviţa are în derulare un proiect de dezvoltare turistică a zonei montane Padina-Peştera, însă starea drumului de acces şi interdicţiile Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi împiedică acest proiect, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Acesta a spus că va căuta soluţii, în paralel cu căutarea de investitori pentru realizarea a două pârtii de schi.

Pârtiile sunt: Cocora-Padina cu o lungime de 2,6 kilometri şi Cocora-Peştera cu lungimea de 1,9 kilometri. Pârtiile au o lăţime de 30-50 de metri.

”Principala noastră problemă este drumul de acces în zona montană. Ştiţi că am preluat acest proiect în 2012, era într-o fază incipientă, iar decontări aproape deloc făcute. Acum suntem în următoarea situaţie: s-au cheltuit 35 de milioane pe cei 17 kilometri de drum în zona montană. Consiliul Judeţean Dâmboviţa a cheltuit 29,3 milioane de lei, Consiliul Judeţean Prahova a cheltuit 5,7 milioane de lei, retul de decontat pe acest drum, până la Dichiu vorbim acum, este de 2,3 milioane de lei pentru CJ Dâmboviţa şi 13,4 milioane CJ Prahova”, a spus Ţuţuianu despre Drumul Babelor, drum realizat de cele două consilii judeţene, Dâmboviţa şi Prahova.

Tot despre acest drum de acces pe platoul Bucegilor, Ţuţuianu spune că sunt neînţelegeri cu CJ Prahova, care nu a mai alocat fonduri.

”Avem două probleme majore: noi anul acesta am alocat doar 500.000 de lei pentru această lucrare, din dorinţa de a continua cu drumul cu stratul întâi pe zona Dichiu-Zănoaga. Avem o anumită neînţelegere cu Consiliul Judeţean Prahova, care a refuzat constant, în ultimele şase luni, să vină cu cota de cofinanţare, deşi contractul este foarte limpede: dânşii trebuie să pună jumătate, noi jumătate”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

O altă problemă este refuzul Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi de a aproba realizarea de construcţii în zona montană a judeţului Dâmboviţa.

”Deci prima problemă este drumul. Doi, a fost şedinţa Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi. Eu nu am participat la acea şedinţă, au fost colegi de-ai mei de la consiliul judeţean. Nu înţeleg o anumită opacitate, un anumit mod al unora din Consiliul ştiinţific al parcului faţă de intenţiile noastre de dezvoltare a zonei. În niciun caz eu nu mi-am propus să afectăm în vreun fel flora sau fauna. Nu mi-am propus în niciun fel să aducem atingere zonelor care sunt protejate prin Natura 2000. În acelaşi timp, sunt zone de dezvoltare durabilă, identificate ca atare, prin Planul de Management, unde noi va trebui să găsim soluţii de dezvoltare. Am primit o replică de la Consiliul ştiinţific al parcului prin care ni se interzice orice fel de acţine de dezvoltare a zonei montane”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

tutuianu andronescu grozavu pestera

Acesta spune că nu s-a dat aprobare nici pentru amplasarea unor stâlpi de transport.

”Mi s-a părut, de exemplu, nu aberant, poate că e un cuvânt dur, dar nelalocul lui să nu ai voie să montezi nişte stâlpi pentru cablu de transport. Poate că e mult să faci o staţiune cu 2.400 de locuri de cazare, dar în niciun caz nu puteam să fim de acord cu cei care nu ne dau nicio şansă de dezvoltare a zonei montane”, a adăugat Ţuţuianu.

Acţiunile de realizare a unei staţiuni montane în zona Padina-Peştera au demarat în 2011, cu exproprierea celor care au teren în zona de construcţie a celor două pârtii de ski.

”Am căutat şi caut în continuare investitori pentru pârtiile de ski. Nu am găsit şi nu v-a veni nimeni dacă nu va putea să construiască şi hotel şi restaurant, lucruri care ţin de activităţile turistice. Pentru că baza afacerii trebuie să fie restaurantul, pensiunea şi nu transportul pe cablu”, susţine preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

error: Conţinut protejat !!