Site icon stiriDB

Concurs de ciclism la Zimbrăria Neagra Bucşani (foto)

Circa 500 de persoane au participat, sâmbătă, la concursul de ciclism ce a avut loc în zona Zimbrăriei Neagra de la Bucşani, judeţul Dâmboviţa, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Sportul pentru Tine.

Concursul ”Zimbraria Neagra XC 2014”, aflat la a treia ediţie, este deschis tuturor iubitorilor de mişcare în natură, traseele au o dificultate redusă şi parcurg drumuri forestiere sau poteci prin pădure sau la liziera ei, putând fi abordate cu destulă uşurinţă şi de către amatori în ale mountain-bike-ului.

”Sunt trei categorii: Tura Elite 54 de kilometri, Tura Zimbrilor 29 de kilometri şi Tura Family de 14 kilometri. Suntem deja la a treia ediţie. Sunt concurenţi de la şase ani, cei peste 14 ani sunt la Tura Mare. Noi încurajăm părinţii să participe cu copii, să facă mişcare. Cel mai vârstic concurent are 72 de ani. Sunt concurenţi din toată ţara, în special din Bucureşti, Târgovişte, Ploieşti, avem şi concurenţi străini. Traseele sunt comune, Tura Family face nişte scurtături pentru a evita urcările şi coborârile periculoase”, a declarat preşedintele Asociaţiei Sportul pentru Tine, Matei Niculae.

Organizatorii spun că au ales locaţia Zimbrăriei Neagra pentru că zona este una foarte frumoasă, iar participanţii la concurs, precum şi însoţitorii acestora pot vizita zimbrăria şi împrejurimile.

”Locaţia este accesibilă din Bucureşti, eu şi prietenii mei am vizitat locaţia, este foarte frumoasă şi ne-am dorit să facem aici un concurs. De la an la an vin tot mai mulţi participanţi, la prima ediţie am avut 250 de participanţi, la a doua 350, iar acum 500”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Sportul pentru Tine, Matei Niculae.

”În primul rând mă bucur că l-am cunoscut pe domnul Matei astăzi, îi mulţumesc mult că m-a invitat la această activitate şi i-am promis că anul viitor consiliul judeţean va fi partener. Vă mărturisesc că nu am ştiut de manifestarea asta care a avut loc şi anul trecut şi acum doi ani. Anul acesta dacă m-a invitat am aflat, este o activitate de calitate şi merită sprijinită”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Participanţii şi însoţitorii au putut participa şi la şedinţe de zumba sau au putut să se relaxeze în zone special amenajate de către organizatori. Cei mai mulţi au ales să viziteze şi zimbrăria.

Zimbrăria Neagra este la circa 75 de kilometri de Bucureşti, într-o zonă de pădure. La Neagra sunt 48 de zimbri care trăiesc în ţarc pe o suprafaţă de 162 de hectare. Aici este şi o cabană unde cei care vor să stea mai multe zile au asigurată cazare.

Angajaţii zimbrăriei spun că în această perioadă zimbrii sunt mai greu de zărit, pentru că vara se retrag în pădure. Iarna şi primăvara vin, în special dimineaţa, când primesc sumplimente de hrană.

Un zimbru poate să trăiască până la 28 de ani în captivitate, durata de viaţă reducându-se atunci când se află în sălbăticie. Zimbrul e animal sociabil, părând a fi un animal paşnic în relaţia cu omul şi tolerant cu alte animale. Dar poate fi surprins şi cu ieşiri agresive imprevizibile, dovedind agilitate şi mare sprinteneală în ciuda masivităţii corporale.