Mai multe persoane din comuna dâmboviţeană Aninoasa, printre care şi doi copii, au ajuns în spital, după ce au băut apă cu impurităţi, livrată prin sistemul public de alimentare, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa, remis marţi.
Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa recunoaşte că a fost o defecţiune, a fost descoperită o conductă de metal care va fi înlocuită.
”Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa informează populaţia că în comuna Aninoasa evoluează un episod de boală diareică acută în legătură cu calitatea apei distribuită în sistem centralizat. Asupra acestui eveniment epidemiologic am fost informaţi de către Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte în data de 24.03.2014 când ni s-au comunicat 9 prezentări, din care 5 internaţi, 2 fiind copii. Astăzi, 25.03.2014, sunt comunicate 6 cazuri de îmbolnăvire, din care un caz internat, restul cu forme de boală uşoară sub tratament ambulator”, se arată în comunicatul DSP Dâmboviţa.
În urmă cu şase zile Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a oprit apa în Târgovişte, Aninoasa şi alte localităţi învecinate pentru a efectua mai multe lucrări de reparaţii. Din cauza subdepresurizării sistemului şi a faptului că o conductă de apă din Aninoasa era din fier, era foarte veche, apa a fost contaminată.
”Există în zona pasajului de la Aninoasa, unde este podul şi unde este calea ferată un sistem de canalizare făcut în anii 1968-1970 de către Petrol, vechea organizare a sistemului din acea perioadă. Acea conductă, spre surprinderea mea, este o conductă de oţel care trece printr-un canivou de canalizare. L-am descoperit şi am constatat că atunci când apa a fost la presiune mică, sistemul a fost depresurizat, a fost posibilă o infiltrare a acestei ape. Nivelul apei din canalizare este atât de ridicat încât loveşte cam o treime conducta de apă. E o situaţie care în documentaţiile noastre tehnice nu există, nu este prevăzută”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă directorul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, Dorin Staicu.
Acesta explicat şi care au fost măsurile luate de compania de apă.
”Am primit 12 sesizări. În cinci cazuri s-a constatat că apa era neconformă. Imediat am introdus sistemul de hiperclorinare, dar efectul pentru consum nu a fost imediat. Ca măsură acum înlocuim toată această reţea din metal cu una din polietilenă de înaltă densitate şi ne legăm în reţeaua modernizată. Mai mult în zonă se fac lucrări de modernizare a sistemului de canalizare. Vom efectua şi lucrări de verificare a tuturor branşamentelor abonaţilor din zonă”, a adăugat Staicu.
O astfel de problemă a mai avut loc şi în 2012, dar fosta conducere a companiei de apă nu a descoperit atunci sursa contaminării.
DSP Dâmboviţa anunţă că va aplica sancţiuni Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa pentru neregulile constatate.
”Compartimentul Control în Sănătate Publică a somat producătorul de apă să prezinte la Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa documentele necesare aplicării sancţiunilor administrative conform HG 857/2011”, se mai arată în comunicatul DSP Dâmboviţa.