Compania de Apă Dâmboviţa: Poluare masivă a apelor de suprafaţă care vin în barajul Pucioasa
Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa susţine că există o poluare masivă a apelor de suprafaţă care alimentează barajul Pucioasa (sursa brută de alimentare a sistemului public de furnizare a apei în Pucioasa şi alte patru localităţi învecinate). Reprezentanţii companiei au făcut publice o serie de fotografii care vin în sprijinul afirmaţiilor făcute.
Apele Române, care administrează barajul Pucioasa, au obligaţia de a curăţa apa din baraj, susţine directorul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa (CATD), Alexandru Oprea.
”Barajul de la Pucioasa a fost construit în anii 1971-1975, iar din 10 milioane de metri cubi, volumul de apă, la ora actuală mai avem doar 3 milioane metri cubi de apă în Baraj. Din 2011, când s-a făcut o reparaţie la baraj şi nu curăţarea lacului, şi până astăzi, nivelul nămolului este cu siguranţă mai crescut. Am imagini care reflectă ceea ce se află în lacul de acumulare Pucioasa, iar a spune în anul 2016 că CATD este vinovată pentru o deversare şi o poluare accidentală este o chestiune, dar aceste aluviuni au venit din timp, din ani de zile. CATD are o priză de captare în mâlul acesta din baraj, iar cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor îmi spun că eu am obligaţia să curăţ această priză. Ca să pot avea acces acolo, această priză fiind la 7 metri sub nivelul apei, ar trebui să avem angajaţi scafandri la companie şi nu-i am, deci lacul trebuie golit ca eu să am acces la curăţare. Zona de protecţie sanitară a Barajului Pucioasa este plină de mizerii, iar responsabilitatea de curăţare revine în exclusivitate Sistemului de Gospodărire a Apelor”, a declarat directorul CATD, Alexandru Oprea.
stiriDB vă prezintă integral documentul de 63 de pagini furnizat de compania de apă. (click pe săgețile din josul imaginii pentru a schimba paginile)
În data de 16 ianuarie Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a anunţat că s-au descoperit încărcări microbiologice în apa brută a Barajului Pucioasa, de unde se face alimentarea sistemului public de furnizarea a apei în Pucioasa, Doiceşti, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Vulcana Băi. În aceste localităţi a fost oprită apa din 16 ianuarie până pe 21 ianuarie, după care a fost reluată cu restricţii de consum. Locuitorii celor cinci localităţi sunt avertizaţi să nu bea apa furnizată prin sistemul public de alimentare, ci să o folosească strict în scopuri menajere, informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.
Conducerea companiei de apă susţine că apa livrată populaţiei nu a fost contaminată în niciun moment pentru că apa brută din barajul Pucioasa a trecut prin staţia de tratare.
În zonă este transportată apă potabilă cu cisternele.
Încărcătura microbiologică a apei din barajul Pucioasa a fost cauzată de evacuarea de ape fecaloid-menajere în râul Ialomiţa coroborată şi cu alţi factori favorizanţi poluării, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Dâmboviţa.
În document se arată că apele poluate au ajuns în Ialomiţa prin canalizarea de ape pluviale a oraşului Fieni, în urma unor intervenţii la reţeaua de canalizare menajeră, în vederea remedierii unor avarii. De asemenea Garda de Mediu mai informează că, în urma verificărilor din teren, au fost depistate gospodării ce aveau racordată canalizarea menajeră la reţeaua de colectare a apelor pluviale.