Prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, cere demisia directorului Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, după ce mai multe persoane din comuna Aninoasa au ajuns la spital din cauză că au băut apă infestată din sistemul public de alimentare.
Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a recunoscut că a fost o defecţiune, a fost descoperită o conductă de metal care va fi înlocuită.
”În perioada 21-26 martie 2014 s-au prezentat la Departamentul de Urgenţă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte cu simptome de vărsături şi scaune diareice 60 de pacienţi, din 18 localităţi diferite din judeţul Dâmboviţa şi Bucureşti. Dintre aceştia, 42 copii şi 19 adulţi, 26 dintre ei provenind din zona Aninoasa, Săteni, Viforâta, judetul Damboviţa”, se arată într-un comunicat al Spitalului Judeţean Târgovişte.
Evoluţia tuturor pacienţilor a fost favorabilă. Spitalul mai informează că a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa pentru a iniţia ancheta epidemiologică.
Specialişti ai DSP vor preleva în continuare probe de apă pentru a verifica dacă sunt conforme. Compania de apă a anunţat că apa din Aninoasa este potabilă.
Prefectul de Dâmboviţa, Victor Sanda, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că cere demisia directorului Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, Dorin Staicu, care nu a gestionat corespunzător problema. Prefectul îi reproşează directorului companiei de apă că nu a luat măsuri de informare a populaţiei din comuna Aninoasa cu privire la potabilitatea apei.
Totodată DSP Dâmboviţa a amendat Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa cu suma de 35.000 de lei ”pentru deficienţele constatate în administrarea sistemului de alimentare cu apă”.
”Sancţiunea este maximă având în vedere gravitatea fenomenului prin impactul asupra stării de sănătate a populaţiei”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.
Prefectul Victor Sanda a mai anunţat, ca măsură preventivă, că locuitorii din Aninoasa sunt informaţi să nu mai folosească pentru consum în următoarele zile apa din sistemul public de alimentare.
Cisterne cu apă potabilă vor fi trimise la Aninoasa. Transportul va fi efectuat de către Jandarmerie şi Armată. De asemenea Crucea Roşie va duce în zonă apă minerală.
În urmă cu şase zile Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a oprit apa în Târgovişte, Aninoasa şi alte localităţi învecinate pentru a efectua mai multe lucrări de reparaţii. Din cauza subdepresurizării sistemului şi a faptului că o conductă de apă din Aninoasa era din fier, era foarte veche, apa a fost contaminată.
”Există în zona pasajului de la Aninoasa, unde este podul şi unde este calea ferată un sistem de canalizare făcut în anii 1968-1970 de către Petrol, vechea organizare a sistemului din acea perioadă. Acea conductă, spre surprinderea mea, este o conductă de oţel care trece printr-un canivou de canalizare. L-am descoperit şi am constatat că atunci când apa a fost la presiune mică, sistemul a fost depresurizat, a fost posibilă o infiltrare a acestei ape. Nivelul apei din canalizare este atât de ridicat încât loveşte cam o treime conducta de apă. E o situaţie care în documentaţiile noastre tehnice nu există, nu este prevăzută”, a susţinut directorul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, Dorin Staicu.
Acesta a mai spus că au fost primite zilele trecute 12 sesizări, iar în cinci cazuri s-a constatat că apa era neconformă.
”Imediat am introdus sistemul de hiperclorinare, dar efectele unui consum nu a fost imediat. Ca măsură acum înlocuim toată această reţea din metal cu una din polietilenă de înaltă densitate şi ne legăm în reţeaua modernizată. Mai mult în zonă se fac lucrări de modernizare a sistemului de canalizare. Vom efectua şi lucrări de verificare a tuturor branşamentelor abonaţilor din zonă”, a adăugat Staicu.
La nivelul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa s-au constituit două comisii de anchetă a incidentului de la Aninoasa. Preşedintele Consiliului de administraţie al companiei de apă, Ion Ponorică, a anunţat că, în cazul în care concluziile comisiilor vor arăta că directorul companiei se face vinovat de incident acesta va fi demis.