Site icon stiriDB

Comemorare a eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi înmormântaţi în Cimitirul de Onoare din UM Teiş (foto)

cimitir-teis-01

Eroii căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial şi înmormântaţi în Cimitirul de Onoare aflat în incinta unităţii militare de la Teiş, judeţul Dâmboviţa, au fost comemoraţi, joi, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte veterani de război şi oficialităţi.

Două momente impresionante au avut loc în cadrul evenimentului: acordarea titlului de cetăţean de onoare al Târgoviştei locotenentului Ionuţ Alin Marinescu, rănit în cadrul teatrului de operaţiuni din Afganistan, şi acordarea titlului de cetăţean de onoare al comunei dâmboviţene Cândeşti veteranului de război Ioan Badea.

Cimitirul de Onoare de la Teiş a fost reabilitat, iar Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a pus la dispoziţie o troiţă maramureşeană din lemn de stejar, model specific Primului Război Mondial, ce a fost montată şi încadrată în ansamblul cimitirului. De asemenea a fost restaurat monumentul central al cimitirului.

”În septembrie 1916, în faţa unui război imposibil, Armata Română a avut de luptat  pe două fronturi, pe crestele Carpaţilor şi la Dunăre, trecând de la entuziasmul ofensivei la retragere şi la bătălii de apărare a teritoriului. Lupte deosebit de sângeroase s-au dus şi pentru apărarea oraşului dumneavoastră, Târgovişte, unde Diviziile 12 şi 22 infanterie, subordonate generalului Averescu, s-au opus înaintării Corpului Întâi german. Documentele vremii au consemnat că operaţiunile militare din jurul oraşului, desfăşurate în perioada 1-3 decembrie 1916, s-au soldat cu mormane de răniţi, în timp ce militarii căzuţi la datorie, români şi germani deopotrivă zăceau în ploaie şi noroi de trei zile şi trei nopţi. Lipsite de suportul artileriei, unităţile române au primit ordin de retragere, ziua ocupării Târgoviştei consemnând şi eşecul apărării Bucureştiului. În scurt timp, la Teiş, aici unde ne aflăm a apărut o pădure de cruci, acestea marcând locul unde au fost înhumaţi eroii români”, a spus secretarul de stat din cadrul MApN, Otilia Sava.

La manifestările de joi de la unitatea militară de la Teiş au fost invitaţi să participe cei 65 de veterani de război din judeţul Dâmboviţa, au venit cei cărora sănătatea le-a permis. Aceştia au fost impresionaţi de momentul comemorativ, i-au aplaudat pe soldaţii care au prezentat onorul şi au fost la rândul lor aplaudaţi de toţi cei prezenţi la unitatea de la Teiş.

Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane la monumentul din centrul Cimitirului de Onoare de la Teiş, au fost puse garoafe şi steguleţe tricolore la fiecare mormânt.

La evenimentul de la unitatea militară de la Teiş au fost prezenţi secretarul de stat din cadrul MapN, Otilia Sava, veterani de război, autorităţi judeţene, localnici, precum şi elevi de la unităţi de învăţământ din Târgovişte. Participanţii au putut vizita o expoziţie de tactică militară amenajată în incinta unităţii militare.